Sokak örömére megújult a Pécsi Pálosok Temploma

A Boldog Özséb Program keretében az egész országban megújultak a pálosok kezelésében lévő épületek.

A Boldog Özséb Program keretében, 544 millió forint értékben újult meg a pécsi Pálos templom és kolostor. A pálos rend − az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű, ma is működő férfi szerzetesrend − 2020-ban emlékezett meg a rendet megszervező Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról – derült ki az MTI közleményéből.

Az évfordulóra kidolgozott és állami támogatásban részesített Boldog Özséb Program keretében az egész országban megújultak a pálosok kezelésében lévő épületek, így a templomok, kolostorok. Emellett számos, a pálos rend társadalmi beágyazottságát elmélyítő kulturális programelem is zajlott.

A program pécsi fejlesztései között a Pálos templom és a kolostorépület külső és belső felújítása történt meg, létrejött egy új előadótér, egy szentségimádási kápolna, valamint egy új gyerekjátszó-helyiség és egy új közösségi terem.

A beruházás a helyi közösségeket is szolgálja

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szombati átadó ünnepségen a rend tevékenységét méltatva kiemelte, hogy a pálosok a megalakulásuk óta eltelt csaknem 800 éve alatt mindvégig – a megpróbáltatások ellenére is − fennmaradtak, és ha kellett, talpra álltak.

Kővári János pécsi önkormányzati képviselő, a Baranya Megyei Önkormányzat fejlesztési biztosa azt emelte ki, hogy a pálosok elmúlt évszázadokban tett erőfeszítéseikkel ajándékot adtak a pécsieknek és a magyaroknak. Úgy vélekedett, a beruházások egy összetartó helyi közösséget szolgálnak, segítségükkel „újra és újra otthonra lelhetnek” a hívők.

https://www.facebook.com/kovarijanospecs/videos/453130656312068

A fejlesztések átadóünnepségének részeként szentmisét mutattak be, amelynek keretében Remete Szent Pál ünnepéhez kapcsolódva a pálos szerzetesek megújították rendi fogadalmukat.