Újabb kitüntetés a Pécsi Színház művészének

“Finom, nőies érzékenysége természetes bájjal, teljes jelenléttel párosul a színpadon. Hiteles, ösztönös, de tudatos előadóművész” – írta róla egy kritikusa. Györfi Anna, a Pécsi Nemzeti Színház művésze a 2021-es Domján Edit-díj tulajdonosa.

Györfi Anna zenei általánosba járt, majd a Városmajori Gimnázium ének-zene szakán folytatta tanulmányait. 2000-ben felvételt nyert az Angelica leánykarba, amelynek 10 évig volt a tagja. A kórus nemzetközi szinten is elismert, több más díj mellett első helyezést ért el a 2004-es Athéni kórusolimpián. Hat évig zongorázott, két évig járt ütő szakra. Gyermekkorában lehetősége nyílt a fővárosi színházak deszkáin elkezdeni pályáját (Budapest Operettszínház, Madách Színház, Erkel Színház, Magyar Állami Operaház), 2007-ben elvégezte a Budapesti operettszínház Pesti Broadway Musical Stúdióját. 2004 óta a progresszív szimfonikus jazz-rockot játszó Fugato Orchestra énekesnője. Még Balikó Tamás szerződtette 2008-ban a Pécsi Nemzeti Színház Társulatához.

A fentiek is jelzik, hogy lényét alapjában véve a zene határozza meg, biztos klasszikus énektudása, a zenéből fakadó harmónia. Ennek ellenére széles skálán bizonyítja sokoldalúságát, operettben és musicalban éppúgy sikeres, mint prózai szerepeiben. Klasszikusokat ugyanúgy hitelesen alakít (Antigoné), mint akár kortárs műveket, vagy modern, a megszokottól eltérő rendezések figuráit.  Legyen Iluska a János vitézben, vagy Énekesnő a nyomasztó témájú Gettoban, Tourvelné a Veszedelmes viszonyokban, vagy a Kőműves Kelemen Annája színpadi jelenléte, kisugárzása minden alakítását kiemelkedően hitelessé teszi.

A Domján Edit-díj kuratórium könnyű szívvel ítélte a Pécsi Nemzeti Színház színművészének a 2021. évi díjat tudván, hogy Györfi Anna megőrzi és tovább viszi a legendás művésznő szellemiségét.

 

Forrás és fotó: Szinhazonline.hu