Átadták a Kerek Világ Alapítvány felújított iskoláját Pécsett

Vitályos Eszter a EMMI EU-s fejlesztésekért felelős államtitkára is megtisztelte az intézményt a látogatásával. A 330 m2 alapterületű épület 158 millió forintos támogatásból épült, melyben tantermeket és fejlesztő szobákat alakítottak ki, hogy a fogyatékkal élő gyermekek fejlődését, oktatását segítsék.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Kerek Világ Alapítvány sikeres pályázatot nyújtott be „Köznevelés támogató szerepének erősítése” című felhívására, melynek keretében 158 millió forintos támogatást nyertek.

Az alapítvány fontos feladatokat lát el a fogyatékos gyermekek és felnőttek megsegítésével. Elsődleges feladatuk, hogy a fogyatékos emberek társadalmi jelenlétét, szerepét erősítse, és szélesebb körben kiterjesszék az életlehetőségeiket. A 158 millió forintos támogatásnak köszönhetően bővíthették a Kerek Világ Alapítvány Általános Iskoláját, ahol sajátos igényű gyermekekkel foglalkoznak.

A Kerek Világ Alapítvány több, mint két évtizede foglalkozik közneveléssel, illetve a fogyatékos gyermekek mindennapjait segítve tevékenykedik.

Magyarországon több, mint 20 ezer olyan család él, ahol fogyatékos vagy súlyosan fogyatékos gyermeket ápolnak, és azt gondolom, hogy azoknak a családoknak is óriási segítség, akik így biztos helyen tudják a napközbeni elhelyezés tekintetében a gyermekeiket” – mondta Vitályos Eszter lapunknak.

Dr. Őri László ismertette, hogy nem ez volt az egyetlen fejlesztés Pécsen és Baranya megyében, hiszen a Magyar Kormány támogatásával, csak az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében közel 400 fejlesztésre több mint 50 milliárd forint összegben került sor.

„A mai beruházás szimbolikus, kiemelkedik ezen fejlesztések sorából, hiszen azt üzeni, hogy Magyarországon minden család és minden gyermek egyformán fontos, független attól, hogy valakinek megadatik az, hogy egészségesen ép családba születik, vagy olyan családba érkezik, amely valamilyen hátránnyal küzd vagy éppen fogyatékossággal jön a világra. Nagy öröm számomra, hogy a több mint 150 millió forintos kormányzati fejlesztésből egy olyan iskola tudott bővülni itt Pécs városában, amely a pécsi fogyatékkal élő gyermekek és családok segítését végzi immáron több mint két évtizede.” – mondta a Dr. Őri László a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke.

Kővári János, aki az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, a Kerek Világ Alapítványnál 1992 óta tevékenykedik ügyvezetőként. Elmondta, hogy az alapítvány az iskolán kívül egy nappali intézményt is működtet a felnőtt fogyatékkal élőknek, ahol elsősorban foglalkoztatási lehetőségeket biztosítanak, és mindemellett az otthonaikban élő, fogyatékkal élő embereket is segítik egy támogató szolgálattal.

„Nagyon örülünk annak, hogy Vitályos Eszter államtitkár asszony is meglátogatott minket és átadta az iskolát, hiszen az ő támogatásuknak köszönhetően bővülhetett az intézmény, ami azt is jelenti, hogy újabb gyerekeket is tudunk fogadni, ezért mindenképpen köszönettel tartozunk.” – mondta Kővári János az eseményen.