Lovas terápiával a sérült gyermekekért

Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően 2020-ban is folytatódhatnak a lovas terápiák a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNYNÁL.
A terápia pozitív hatásairól a gyermekek szülei mondták el a véleményüket.

– Gyermekem, már egészen kis korban kapcsolatba került a lovas terápiával a Korai Fejlesztő Központ foglalkozásai révén, és azóta is szívesen jár az állatasszisztált terápiákra – mondta egy 22 éves fejlesztő nevelés-oktatásban részesülő nagylány édesanyja. – Nagyon örülünk, hogy a Kerek Világ Alapítvány ezt helyben, heti rendszerességgel, ingyenesen, az órarend részeként biztosítja számára.
A lány kisgyerekként félt a plüss játékok érintésétől, az élő, mozgó állatoktól. Mára hatalmas plüss játék készlete van, melyek közül Kormi cica a kedvence. Már élvezi az érintést, a tapintást. Nagyot nőtt a bizalma az állatok irányában. Sőt, ma már az állatkerti látogatásokat is élvezi!
A foglalkozásokon kezdetekben még az édesanyának is fel kellett ülnie mögé, a ló hátára, de most már önállóan, egyedül is képes megülni a lovon. Szépen kapaszkodik, kihúzza a hátát, szorít a lábával. Sokat javult az egyensúlya, a tartása, a fizikai terhelhetősége, a figyelme sem kalandozik el olyan hamar. – Örömét leli a lovaglásban, búcsúzáskor szívesen megsimogatja a lovat, boldogan integet neki – tette hozzá az édesanya, aki elmondta még, reméli, ez a terápia még sokáig elérhető lesz számunkra.

– Lányom rendszeresen részt vesz az alapítvány nyújtotta lovas terápiákon. Ezek az alkalmak hatalmas örömmel töltik el. A lovaglás, a lovak iránti szeretete erősíti érzelmi kapcsolatait. Ragyogó szemmel, jókedvűen mesél otthon a két lóról, a foglalkozásokon átélt élményekről – ezt már egy másik, 17 éves fejlesztő nevelés-oktatásban résztvevő lány édesanyja mesélte. A szülő hozzátette, az állatok melegsége, közelsége nyugalmat árasztanak a lánya felé, és erősítik benne az önelfogadás érzését.
A lovaglás során az érzelmi feltöltődés mellett persze fontos a helyes testtartás felvétele, az izmok megmozgatása, és az is, hogy a figyelmét teljesen a lóra összpontosítja. – Ilyenkor csak ő létezik számára. Imádja a sörényüket fonogatni!

Egy másik, 11 éves fejlesztő nevelés-oktatásban részesülő fiú édesanyja arról számolt be, hogy bár kezdetben a kisfia nem ült fel a lóra, sokáig ellenállt, aztán olyan helyzetet teremtettek számára, hogy barátkozzon velük: sétált, ült mellettük, etette, simogatta őket. – Mióta sikerült a lovaglást kipróbálnia, várja. Kis segítséggel, de szívesen ül fel a lóra. Idehaza az a tapasztalat, hogy többször elindul egyedül járva. Különben mászva vagy állva segítséggel közlekedik. Az egyensúlya határozottan jobb. Ő maga is nyitottabb. Beszéde fejlődött. Szívesen mesél a lóról, a folyamatról: például hogyan ül fel, lovagol, simogatja az állatokat. Érzelmileg is kötődik hozzájuk – mondta az édesanya.

Az EFOP-3.1.6-16-2017-00007 „A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY iskolájának szakmai fejlesztésével” c. pályázatnak köszönhetően 2020-ban is folytatódhatnak a lovas terápiák a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNYNÁL.