„A papírra vetett tintából előkerül a megismételhetetlen varázslat” – 60 éves a pécsi opera

A pécsi operajátszás 60. évfordulója alkalmából a Pécsi Nemzeti Színház Operagálát rendez október 26-án, amelyen ismert és közkedvelt operaáriák, duettek hangoznak el olyan operaénekesektől, akik a Színház jelenlegi operáinak rendszeres szereplői, vagy a múltban járultak hozzá a pécsi operajátszás hírnevéhez.

A gála kapcsán beszélgettünk Gulyás Dénessel, az Operatagozat igazgatójával, de szóba került „A vihar kapujában” című új előadás is.

– A 60 év sok is, meg kevés is, ugyanis a pécsi operatörténet messzebbre nyúlik vissza – mondja színházunk operaigazgatója. – A Hölgyfutár című lapban, az 1800-as évek végén még a XIX. század nagy szubrettje, Széppataki Róza is a pécsi fantasztikus operaéletről nyilatkozott.
– Kissé önző módon, de mégis ki kell mondanom, a gála elsősorban magunknak szól, persze mindenkinek ajánlom, akit érdekel a műfaj – teszi hozzá Gulyás Dénes. – Ezzel együtt ez a nap előremutató lesz, hiszen a gálaest után egy új előadással is jelentkezünk, amely során így a vendégeinket meginvitáljuk „A vihar kapujában” című operára is, mint egyfajta „stafétabot”, hogy nézzék meg, a véleményem szerint rendkívül kreatív és innovatív saját operaelőadásunkat. Így minden résztvevő láthatja majd, az a színvonalú munka, amit ők elkezdtek, folytatódni fog, reményeim szerint még legalább hatvan évig.

A gálát egyébként Gulyás Dénes fogja moderálni, amely során sok-sok érdekességet, történetet és anekdotát is belesző a beszédébe. Mint mondja, például feleleveníti, szintén Széppataki Róza gondolatait, aki a legendák szerint egyszer azt mondta: „Milyen szerencse, hogy a Püspöki Karban képzett zenészek ülnek, mert el lehetett játszani egy operát”.
– Én hajlamos vagyok arra, hogy tisztelettel és szeretetteljes mosollyal tekintsek vissza a régmúltra, elsősorban amiatt, amit tükröz a műfaj, a nyelvezetre és a stílusra – vallja be Gulyás Dénes. – Az opera pedig olyan értéket mutat fel, ami örökérvényű, a szép irodalmi nyelvezet és a komolyzene örök.

„Ez a művészetek királynője, anyagba sosem költözik, láthatatlanul is láttat, a legtöbbet mondja, és úgy jut el az emberekig, hogy nem ér le a földig. Tehát az emelkedettsége nem kézzel fogható, a papírra vetett tintából előkerül a varázslat.” – idézi Faludy György és Szepes Mária Máraira hangolva című könyvéből Gulyás Dénes, akinek az a célja, hogy akik először találkoznának az opera műfajával, a gálán vagy később, de már egy egész estés, önálló operát is megnézzenek és meghallgassanak. – Munkánknak ezt a missziós oldalát hangsúlyozom és felvállalom! Azt szeretném, hogy minél több embernek adja meg zene a felszabadító, szakrális, katartikus érzést!

A vihar kapujában sok érdekességet tartogat
Az Akutagava novellái alapján készült, Kuroszava által rendezett film 1953-ban Oscar-díjat kapott, amely kultúrtörténeti mérföldkő lett. Erre született egy magyar kamaraopera, amelyben a hét zenei betétet zeneszerző szakos egyetemi növendékek írták.

Gulyás Dénes operaigazgató

– Nem volt még ilyen szintű együttműködés, mint ami a Pécsi Nemzeti Színház és a Liszt Ferenc Zeneakadémia között születetett – mondja az opera-patchworknek elnevezett előadás kapcsán Gulyás Dénes. – Új magyar zenemű született, és ezeknek a fiataloknak ez egy fontos bemutatkozási lehetőség. Eddig is célom volt, hogy mindig legyen olyan darabunk, amit még nem játszottunk, és a fiataloknak is lehetőséget, színpadot adjunk. Ezzel a darabbal mindkét célom teljesült idén is.

Forrás: pnsz.hu