Sétálj velünk, jövő héten is!

Indul a Mobilitás Hét jövő héten, hétfőtől!

A 2019 évi Mobilitás Hét és Autómentes Nap programjainak célja a gyaloglás, a közösségi közlekedés és a kerékpározás népszerűsítése. A hét eseményeivel városi sétára, az autóhasználat megosztására, az autós közlekedés kiváltására invitáljuk Pécs lakosait. Emellett a közösségi közlekedést használók számára 6 buszmegállóban tesszük kellemesebbé és reményeink szerint hasznossá a várakozást.

Az idén a Pécsi Tudományegyetemmel szervezett események keretében az ÁOK udvarán buszt festenek a hallgatók, 5 napon át a város különböző helyein kerékpár gravírozásra lesz lehetőség.
A hét eseményeinek legtöbb helyszíne a Belső városrész – Egyetemváros területeken található.
A programok célja a gyaloglás és közösségi közlekedés, valamint a kerékpározás népszerűsítése

Programok

1. Ökocaching – Sétálj velünk! – szeptember 16-22. között

Okostelefon használatával applikációs ökocaching játékban 8 helyszín kereshető fel sétával – vagy kerékpárral. Az első 150 játékos, aki legalább 6 helyszínről választ küld be, biopamut vászonszatyor jutalmat kap. Emellett kerékpáros kosarakat, design kulacsokat, kerékpáros biztonsági felszereléseket, Balokány-ligeti csónakázást és állatkerti családi belépőt sorsolunk ki

2.  A Mobilitás Hétre kedvezményes, 7 napos heti jegy

A 7 napos jegyet 3 500 Ft helyet most 2 800 Ft-ért – azaz a 72 órás jegy áráért – lehet megvásárolni. A jegy kizárólag hétfőn lesz kapható a Tüke Busz Zrt. bérletpénztáraiban

3. Buszmegállók design berendezése – szeptember 16-22 között

A busszal közlekedők számára kellemesebbé tenni a várakozást 6 buszmegállóban. A helyszíneken zöld padok, növények és ismeretterjesztő hirdetőoszlopok kerülnek kihelyezésre.
Helyszínek: Konzum-tól az ÁOK-ig, az északi oldali megállók

Sétálj velünk – Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2019

Causes event in Pécs, Hungary by ÖKOVÁROS-ÖKORÉGIÓ Alapítvány on Monday, September 16 2019

4.  A Centrum parkolóban a fenntartható városi autózás népszerűsítése 1 héten át

Az autóval közlekedők számára figyelemfelkeltő design installáció kihelyezése 1-1 parkolóhelyen az autózás ÜHG kibocsájtás és városi térhasználat tekintetében.

5. Kerékpáros gravírozás
Partner a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

szeptember 16 hétfő, 14-16 óra: Kórház tér (Next Step Coffe és az Otthon étterem között)
szeptember 18. szerda, 14-18 óra: Vargha Damján utca 3.
szeptember 19. csütörtök, 10-12 óra: PTE-ÁOK kerékpártárolók mellett
szeptember 20. péntek, 9-11: Kossuth tér (Tüke piac)
szeptember 21. szombat, 9-11: Kossuth tér

6. Iskolák bevonása a Mobilitás Héten a gépkocsiforgalom csökkentése érdekében

„TeleDiák”.

„Telediák” akció keretében a gépjárművel járó szülőket és gyermekeiket is bíztatni szeretnénk, hogy a környezetükben lévő gyerekek iskolába beszállítását is vállalva, csökkentsék a járművek számát, és ezzel a légszennyező anyag kibocsátás mértékét és nem utolsó sorban ebben az esetben is a dugókat.
A mobilitás hét keretében a #telediakpecs jelöléssel pedig várjuk a csatlakozó osztályokat, TeleDiák utasok feltöltött képeit. A TeleDiák utasait különleges zöld ajándékokkal lepjük meg.

 „Step & Go” 

Az akcióhoz a PVSK Mecsek Fűszért Zrt. vízilabda csapatát sikerült megnyerni. Az Ő javaslatuk alapján az első pécsi teszt iskola a PTE Deák Ferenc Gyakorló Iskola lesz szeptember 19-én és 20-án.
A vízilabdázó csapat tagjai a Nagy Jenő utcában, a könyvtár előtti épületnél várják az iskolásokat és egy kijelölt ösvényen kísérik fel a gyerekeket, akiket apró ajándékokkal is meglepnek.

Programgazda: PMJV Önkormányzata
Szervező: Ökováros-Ökorégió Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem
Együttműködő partnerek: Tüke Busz Zrt, BIOKOM NKft., Herman Ottó Intézet, PTE Deák Flerenc Gyakorló Általános Iskola, Baranya Megyei Rendőr- főkapitányság, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Állatkert, Balokány-ligetért Egyesület, Pécsi Egyházmegye, MI6 Kft., Pécs-Baranyai Kereskedelmi és  Iparkamara, Baranya Megyei Önkormányzat, Pécsi Egyházmegye, Magyar Innováció és Hatékonyság NKft., Virtuális Erőmű Program (VEP)

Fotóillusztráció: S. Hermann & F. Richter from Pixabay