Merre tovább elektromobilitás? Növekvő gépjárműszám, rohamléptekkel fejlődő töltőinfrastruktúra

A 2019. évi Európai Mobilitási Hét keretében idén immáron ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Elektromobilitás Szövetség az iparág legnagyobb régiós seregszemléjét. A szeptember 18-19-én megrendezésre kerülő szakmai konferencia és iparági szakkiállítás az idén is két tematikus nap keretében, szakmai előadások és kerekasztal beszélgetések keretében járják körül a közlekedési eszközök, a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésének és a felhasználói szokások változásának és megváltoztatásának lehetőségeit.

Amíg a korábbi években jellemzően Magyarországon is a kivételezettek úri hóbortjának gondolta a közvélemény az elektromos autók használatát, és fel sem merült az emberek fejében, hogy elektromos rollerrel vagy kerékpárral jussanak el egyik pontból a másikba. Ezzel szemben az elektromobilitás mára már úgy az egyéni autós közlekedés és mikromobilitás, illetve a tömegközlekedés és könnyű teherszállítás meghatározó tényezőjévé vált, válik.

Elég csak megnézni a hazai statisztikákat: 2019 első félévében közel 200 ezren töltési alkalmat indítottak el a magyarországi e-töltőállomásokon, melyek száma folyamatosan bővül az országban. Az idei év első felében ezek száma is bővült, több mint 500 töltőfejet adtak át és helyeztek üzembe országszerte. A zöld rendszámmal regisztrált – azaz legalább 25 kilométert tisztán elektromos hajtással megtenni képes plug-in hibrid és elektromos – gépjárművek száma 2019-re meghaladta a 12 ezret.

A fentiekkel párhuzamosan az elmúlt év során az elektromobilitási megoldások, a technológiák és a piac is sokat fejlődött, aminek mentén számos olyan kérdés felmerül, amelyet a szakértők is megvitatnak a rendezvényen:

  • Az elektromobilitás terjedése ma még elképzelhetetlen a szabályozói oldal hangsúlyos szerepvállalása nélkül, az iparági szereplők a rendezvényen elsőkézből kaphatnak tájékoztatást arról, hogy merre halad a hazai, régiós és kontinentális jogszabályalkotói gondolkozás.
  • Nemzetközi projektek bemutatkozása biztosítja, hogy mely technológiai újdonságok, újszerű üzleti modellek vannak a legnagyobb hatással a szektor fejlődésére?
  • Milyen irányba fejlődik a töltőinfrastruktúra, melyek a gépjárműfejlesztés legnagyobb kihívásai és miként tudnak az autók megfelelni a elhasználói igényeknek?
  • Hogyan alakul az autók ára, hol és mekkora a létjogosultsága a használt elektromos autók másodpiacának a szektor fejlesztésében
  • Lesz-e elég elektromos autó a vásárlói igények kielégítéséhez? Az akkumulátorok fejlődése vagy az üzemanyagcellás megoldások jelentik majd a szektor jövőjét?

– A közlekedési szektor fejlődése fénysebeséggel, a szemünk előtt zajlik. A közlekedési eszközök technológiai fejlődése, az IoT (internet of things) térnyerése és a modern telekommunikációs megoldások terjedése együttesen reformálják meg a közlekedést. A fejlődés és a mindennapi élet fenntarthatósága iránti igény együttesen hatnak a szektorra: a tudatos közlekedő – jellemzően a társadalomban egyre inkább aktív szereplőként részt vevő millenniumi korosztálya – a leggyorsabb, legkényelmesebb és számára ár-érték arányban a legrugalmasabb megoldásokat keresi, amelyek egyértelműen a modern, elektromos hajtású közlekedési eszközök körül központosulnak. Ezekről a kérdésekről beszélni kell, ennek hazai és regionális terepéül szánjuk az Emobility Forum 2019 rendezvényt – emelte ki az Emobility Forum 2019 eseményt szervező Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke, Ungár János.

Emobility Forum 2019

VÉDNÖKEINK ​ ​ Az iparági szereplők nagy várakozásokkal tekintenek az elektromobilitás nemzetközi és hazai trendjeire, és arra, milyen irányb

A Magyar Elektromobilitás Szövetségről

A Magyar Elektromobilitás Szövetség a hazai alternatív hajtású közlekedési módok független iparági szakértője, amelyet szakemberek alapítottak, hogy képviseletet és láthatóságot biztosítsanak a magyar elektromobilitási szektor szereplőinek itthon és külföldön egyaránt. A szövetség célja egy olyan iparági szakmai hálózat létrehozása volt, amely segíti és támogatja a szereplőket ezen a rohamléptekkel fejlődő piacon. A szervezet tagjai és stratégiai partnerei sorában vállalatok, szakmai szervezetek és magánszemélyek is megtalálhatóak számos kapcsolódó ágazatból, amelyek között szerepel az energiaszektor, az innovációs szolgáltatások, a felsőoktatás, a projektmenedzsment és tanácsadás, a járműgyártás és -kereskedelem, a flottakezelés és mobilitási szolgáltatások, az infrastruktúrafejlesztés, valamint az informatikai szolgáltatások.

Fotó: andreas160578 from Pixabay