Bővült a PTE Szívgyógyászati Klinika: rövidülhet a várólista

Hétfőn délelőtt mutatták be a sajtó munkatársainak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikáján a kardiológiai betegek részére kialakított egynapos ellátási egységet, melynek köszönhetően tovább rövidülhet számos szívgyógyászati beavatkozás várólistája. 

A PTE Szívgyógyászati Klinikára diagnosztikus koszorúér katéterezésre, pacemaker beültetésre és szívritmus zavarok elektrofiziológiai ellátására érkező betegek, valamint az orvosok, ápolók a mai nappal már használatba is vették az új egységet. Az új részleg igénybevételével tovább rövidíthető a diagnosztikus katéterezési várólista, amely már eddig is Pécsett volt az országban a legrövidebb.
Éves szinten mintegy háromezer-kétszáz beteget lát el ilyen kezelésekkel a PTE Szívgyógyászati Klinika, amely kapacitás a mostani fejlesztésnek, bővítésnek köszönhetően jelentősen emelkedhet. Az új egység kialakítása közel 40 millió forintba került a PTE Klinikai Központnak. 

– Ezeket a beavatkozásokat egynapos ellátás keretében elvégezve a betegek mindössze egy napot vannak távol otthonuktól vagy munkahelyüktől. Az új egység átadásával a klinika fekvőbeteg részlegének szabad ágykapacitásai más betegek számára gyorsabb fekvőbeteg osztályos felvételére adnak lehetőséget – tájékoztatott Cziráki Attila professzor, a klinika igazgatója.
Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke hangsúlyozta: – Az egynapos ellátási egység európai színvonalú infrastruktúrában, exkluzív környezetben tudja fogadni a betegeinket. Az a célunk, hogy minél több klinikánkon megvalósíthassunk ehhez hasonló fejlesztéseket.

Fotó: Csortos Szabolcs