Isten éltessen, Pécs!

Szeptember elseje Pécs Város Napja, és 2017-től – az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulójától – a Magyar Felsőoktatás Napja. E kettős ünnepet ülte a Pécsi Nemzeti Színházban Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi közgyűléssel, és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) ünnepi tanévnyitó szenátusi üléssel. 

Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár, Páva Zsolt polgármester és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektorának köszöntője után átadták a két intézmény legrangosabb elismeréseit. A „Pécs Város Díszpolgára” kitüntető címet Rétfalvi Sándor, a kortárs szobrásznemzedék kiemelkedő tagja vehette át. Az egyetem Pro Universitate Quinqueecclesiensi emlékszobrát érdemelte ki Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint posztumusz díjban részesült Sümegi Balázs, a PTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet egykori tanszékvezető egyetemi tanára. A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése alapján Nagy Lajos Király Díjat vehetett át Bélyácz Iván, a Közgazdaságtudományi Kar emeritus professzora.

„Városháza Emlékérem” kitüntetésben részesült Csirke Ferenc a kosárlabda sport népszerűsítése és a csapatversenyek során elért sikereinek elismeréseként, Maulné Tóth Csilla az egészségügy és szociálpolitika terén végzett elhivatott, több évtizedes közszolgálati szakmai munkája elismeréseként. Ugyancsak Városháza Emlékérmet vehetett át Radó István a városi, regionális és magyar borkultúra népszerűsítéséért végzett eredményes munkájáért, Vargáné Fáth Éva a német nemzetiségi kéttannyelvű oktatás megalapítása, folyamatos fejlesztése és bővítése terén elért sikerei elismeréseként, valamint Tóth Károly, a pécsi fotóművészet meghatározó egyénisége.

Pécs Városa „PRO Communitate” Díj kitüntetésben részesítette Bódisné Zámbó Katalint a klinikai orvostudományok terén elhivatott, több évtizedes szakmai munkája elismeréseként. Szintén e magas rangú díjat vehette át Gyermánné Vass Ágnes, Pécs közművelődésének és zenei életének meghatározó egyénisége, a Mecsek Egyesület, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládosok Egyesülete, Wéber Béláné, a baranyai néptáncoktatás meghatározó egyénisége, valamint Dieter Eppler a Pécs-baranyai regionális gazdasági fejlődés és foglalkoztatás érdekében elhivatott, több évtizedes szakmai munkája elismeréseként.

„PRO Civitate” Díj kitüntetést kapott Jasmin Imamovic, a bosznia-hercegovinai Tuzla város polgármestere, a nemzetközi békefenntartás és az emberi jogok védelme érdekében és a közművelődés terén végzett fáradhatatlan és elhivatott munkájának, továbbá a Pécs-Tuzla partnervárosi együttműködésben végzett sikereinek elismeréseként. A Közgyűlés ugyanezzel a díjjal ismerte el Kellermayer Miklóst az orvostudomány területén folytatott közoktatási és tudományszervezési tevékenységéért, Kollár Lajost a klinikai orvostudományok terén elhivatott, több évtizedes szakmai és tudományos pályafutása elismeréseként, valamint Tóth Aladárt, a baranyai erdészeti szakma meghatározó egyéniségét.

Prof. Dr. Kellermayer Miklós, az Összefogás Pécsért Egyesület alapítója.

Áder János köztársasági elnök 2019. szeptember első napjától egyetemi tanárrá nevezte ki a pécsi egyetem kilenc oktatóját, akik szintén az ünnepség keretében vehették át Miseta Attila rektortól a Pécsi Tudományegyetem professzori karához való tartozás jelképeként az egyetem talárját.