Zsolnay-kerámiákkal lesz tele a Liget Olof Palme Háza

Gyönyörű rózsakert, Zsolnay díszkút és szökőkút vár a Liget legrégibb és legdíszesebb épülete előtt hamarosan! Befejeződött az értékmentés, az egykori Olof Palme Ház régi pompájában Millennium Házaként nyitja meg a kapuit az ősszel.

Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően hosszú évtizedek után végre visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épületeként egy hatalmas rózsakerttel várja a látogatókat ősztől a Millennium Háza. Jelenleg a Városliget aranykorát bemutató kiállítás kialakítása és a Zsolnay kerámiákkal díszített étterem beüzemelése zajlik az épületben. 

A neoreneszánsz stílusú, több mint 130 éves épület 2017. novemberében elindult műemléki helyreállítása révén a századforduló egyik különleges építészeti emlékét tekintheti majd meg a közönség. A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, az impozáns tereket visszaállították. 

A munkálatok egyik legfontosabb vezérelve volt, hogy a díszítő elemeket lehetőség szerint ne mozgassák, hanem az eredeti helyükön restaurálják. A helyszínen mintegy kétezer elemet újítottak fel, míg külső restaurátor műhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A sérült, illetve leesett, hiányzó elemeket – összesen több mint kétezer darabot – az épületről fennmaradt korabeli felvételek, illetve a Zsolnay mintakönyvek alapján sikerült az eredeti gyártási technológia alkalmazásával pótolni.

A ház díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állították helyre. A városligeti épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek. Egyiptomi és görög nőalakokat, perzsa szárnyas oroszlánokat egyaránt felfedezhetünk a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a festészet és szobrászat három nagy alakja Raffaello, Michelangelo, és Leonardo da Vinci arcképe is.

A Millennium Háza környezetének kertészeti megújítása is megvalósult. A Városligetben egyedülálló rózsakertet telepítettek az épület bejáratához. Az 1500 tő rózsa és a rózsalugas alkotta rózsakert látogatói ízelítőt kaphatnak a „modern rózsafajtákból”, láthatnak néhány régi fajtát a XVII-XVIII. századból. Jeltáblákról mindent megtudhatunk a nagymúltú virágokról. A kert központi része a Zsolnay-díszkút lesz. Az ide érkezők nyugodt környezetre lelnek a virágok között, szökőkúttal, beszélgetésre és elcsendesedésre is alkalmas helyekkel.