Oliver, Rudolf Péter a színház új évadában

A Pécsi Nemzeti Színház sajtóbeszélgetésén Rázga Miklós, a színház igazgatója összefoglalta az előző évadot és ismertette az újdonságokat. Újabb örökös taggal bővült a társulat, átadták a Csaba Zita Hívó-díjat és a sajtó képviselői találkozhattak a frissen szerződtetett hat fiatal színművésszel.

Az előzőhöz hasonlóan sikeres évadra számít a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. Rázga Miklós elmondta, hogy az elmúlt évadban több jegyet értékesítettek, közel 125 ezret, ezzel mintegy 3,5%-kal nőtt a jegybevétel. Jelentős mértékben, 35 %-kal növekedett az előbérletezés során megváltott bérletek száma és lényegesen, mintegy háromszor többen vásároltak bérletet a színház májusban megújult weboldalán keresztül, mint korábban. Az évad kezdetére elkészült az összes előadás plakátja, amelyek már megtekinthetők a színház előtti téren, valamint a műsorfüzet is, teljes szereposztással.

Rázga Miklós hangsúlyozta, az önkormányzat évközbeni, 67 millió forintos támogatásának is köszönhetően a színház gazdasági helyzete stabil. Bejelentette, rövidesen befejeződik a nagyszínház és a kamaraszínház színpaddeszkázatának teljes cseréje, amelyhez a fedezetet a városi támogatás adta, bruttó 40 millió forint értékben. A nagyszínpadot először szeptember 1-jén, a Város Napján fogják használni, míg a felújított kamarai színpadon először a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadása lesz látható a pécsi közönség számára.

Dr. Őri László alpolgármester úgy fogalmazott, „jól látszik, hogy a pécsiek, a színházszerető polgárok, akik eddig is meglátogatták a színházat, elkötelezettek az intézmény iránt”. – A megújuló arculat mellett a magas minőségből és színvonalból nem enged a színház társulata – tette hozzá az alpolgármester. Őri László kiemelte: – A város költségvetési helyzete erősebb, mint korábban, ezért idén pénzmaradványból a színház működésére is fordítottunk. ennek egy része a jogszabály miatti béremelésre ment, másik része pedig fejlesztésre, a nagyszínpad és kamara színpadának felújítására. Arra buzdítjom a pécsieket, hogy látogassanak el minél többen a színházba.

A Pécsi Nemzeti Színház új évadának műsorán sokféle műfajt szerepeltet: különlegességként kiemelhető az Oliver! Című musical, amelyet az elmúlt öt évben nem játszottak máshol, de újdonság az is, hogy Rudolf Péter első alkalommal rendez Pécsett, Molière Az úrhatnám polgár című komédiáját állítja színpadra. A Csontváry centenáriumi évben mutatja be a színház Az elveszett Csontváry című darabot. Az eddig még meg nem nevezett előbemutatóra is fény derült: a Liliomfival zárul majd az évad, Rázga Miklós rendezésében.
Az új évadban két vendégművészt is láthatnak a nézők: Szirtes Gábor, az Oliver! főszerepét alakítja, míg Rátóti Zoltán az Ármány és Szerelemben játszik majd.

– Mióta Pécsen vagyok, az az egyik kiemelt célom, hogy minél több fiatal művész érkezzen a Zeneakadémáról, akik aztán innen kerülhetnek a pályára, egyúttal a szakmai, a művészi és az emberi fejlődés lehetőségét megadjuk számukra – mondta Gulyás Dénes operaigazgató, aki a reperotárból kiemelte A Vihar kapujában című kamaraoperát, mely koprodukcióban készül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen. – Ez az együttműködés példamutató, nem tudok arról, hogy más színház ilyen szinten együttműködne a Zenekadémiával.

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője beszélt az előző évad zárásaként bemutatott Csipkerózsika és az új évadot nyitó Carmina Burana előadásokról. Utóbbiról megjegyezte, a Vincze Balázs koreográfiájával készülő előadás témája a mai cybervilág, a technológia, valamint az, hogy mindezek ellenére hogyan tudjuk a reményt megőrizni, a világot fenntartani, – mindezt táncban elmesélve. – A Pécsi Balett 2017-es leválása óta nagyon sokat utazunk, de az otthonunk a Pécsi Nemzeti Színház, és az együttműködés nagyon jó – mondta Uhrik Teodóra, aki a pécsiek figyelmébe ajánlotta a Csipkerózsika előadást, ami Bozsik Yvette koreográfiája alapján készült és amit felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánl.

A sajtóeseményen Őri László, Pécs alpolgármestere átadta az Örökös tag címet Domján Máriának, aki több mint 60 éve tagja a színháznak. Az Eck Imre alapította Pécsi Balettben táncos volt, majd később sokféle munkakört töltött be a színházban. Az Örökös tagságot az alpolgármester adományozza igazgatói felterjesztés alapján, a most átadott címmel az örökös tagok száma harminchétre bővült.

Hagyományosan az évadnyitó társulati ülésen adják át a Csaba Zita Hívó-díjat is, amelyet a legendás művészeti titkárról neveztek el, és minden évben a színművészek ítélnek oda a munkájukat leginkább segítő kollégájuknak. Az idei évben a díjat a színházi mosodát vezető Kovács Jánosné Marika, valamint Háber László főügyelő kapták.

Rázga Miklós az eseményen mutatta be a társulat hat új tagját, akiket a közönség már láthatott a színpadokon, hiszen gyakorlati idejüket is Pécsett töltötték: Fekete Gábor a budapesti egyetemről érkezett, míg Arató Ármin, Bach Zsófia, Bera Márk, Bergendi Barnabás és Takaró Kristóf a kaposvári egyetem Eperjes-osztályától csatlakozott szerződéssel a társulathoz. Rajtuk kívül Oberfrank Péter, Liszt-díjas karmester is leszerződött a színházhoz.

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház