EU-s pénzből újult meg a női hajléktalan szálló

Befejeződött a TÁMASZ Alapítvány Pécs által megvalósított beruházás, melynek eredményeként új épületbe költözhet a női átmeneti szálló és éjjeli menedékhely intézménye. Az EFOP-2.2.3-17 – Átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítése – című konstrukció keretein belül megvalósított projekt eredményeként a 20+20 férőhelyes intézmény a kor követelményeinek megfelelő épületbe került. A projekt megvalósítása 99,94 millió Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás felhasználásával, valamint a Támasz Alapítvány Pécs által biztosított önerő felhasználásával történt.

A Zsolnay Vilmos u. 105. szám alatti – a helyiek által leginkább ZION-két ismert – ingatlanban megvalósított beruházás lehetővé teszi, hogy a Női Átmeneti Szálló és Menedékhely szolgáltatást a jogszabályi előírásoknak megfelelő feltételekkel és jobb minőségben nyújtsa a hajléktalanok részére az alapítvány. Az ellátást igénybe vevők így részben akadálymentesített, élhető körülmények között, 4-12 ágyas szobákban kapnak elhelyezést. Az épületben a lakószobákon kívül a közösségi életre is alkalmas helyiségeket (konyha, teakonyha), valamint a hajléktalanokat támogató szolgáltatások ellátására alkalmas esetmegbeszélőt is kialakítottak. Az új épületet az ellátottak várhatóan szeptemberben vehetik birtokba.

A projekt során négy workshopra került sor, melyeken az új intézménnyel kapcsolatos szakmai elvárásokon túl a régióban felmerülő problémákról és együttműködésekről is szót ejtettek a résztvevők, akik a dél-dunántúli hajléktalanellátó szervezetek, valamint a Pécs városában működő szociális szolgáltatást nyújtó, a hajléktalan ellátással rendszeres kapcsolatban lévő szervezetek képviselői közül kerültek ki.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 99,94 millió Ft támogatás felhasználásával.