Pécs legyen Európa Zöld Fővárosa, ahol mindenki számára elérhetők az egészséges zöld területek!

Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője, a város zöld biztosa, rendhagyó helyszínen, a város egyik legforgalmasabb útja mellett, ahol az egészségügyi határértéket sokszor meghaladó a légszennyezés, és ilyenkor ráadásul árnyék sincs a tikkasztó hőségben.
Az Összefogás Pécsért Egyesület sajtóközeménye.

Ezzel mintegy demonstrálta annak a lakossági pályázatnak a szükségszerűségét, nevesül a város zöldítését, amelyet a Zöld Város program keretében írt ki ma az önkormányzat. 

Kővári elmondta: – A 30 milliós keretösszeggel kiírt pályázat címe ”Miénk itt a tér!”, ez arra a szándékra utal, hogy a város zöldítése a pécsiek bevonásával történjén. Az elmúlt években közel ezer fa került kiültetésre lakossági akciók keretében. Ezt most azzal szeretnék megfejelni, hogy azokon a helyeken, ahol nincsenek zöldfelületek, főleg Pécs Belvárosában, ott akár függőleges felületeken is legyen zöldítés, ahol pedig van, például Kertvárosban vagy Uránvárosban, esetleg a keleti városrészben, de megszűnt a közösségi funkció a leromlott állapotú játszótereken, ott pedig ezen zöldfelületek közösségi célú használatát mozdítsuk elő! S mindezt a helyiek ötlete alapján az ő közreműködésükkel!

Fontos tudni, hogy magánszemélyek nem, de bármilyen bejegyzett közösség, azaz jogi személy pályázhat, tehát ezúttal a civilek mellett, akár gazdasági szervezetek vagy épp társasházak, lakásszövetkezetek is, kivéve pártokat és szakszervezeteket.

Egy pályázó maximum két pályázatot nyújthat be, de egy helyszínre csak egyet. A pályázatok minimum 100 ezer forintos támogatást nyerhetnek, a maximum 500 ezer forint. Mindenhol szükséges lesz legalább 10% önrészre és vállalni kell, hogy amit létrehoznak azt legalább két évig jó karban kell tartani. Erre azért van szükség, hogy ne csak létrehozzunk valamit, hanem gondoskodjunk is róla, különösen hogy közpénzt lehet felhasználni hozzá.

A pályázatokat szeptember 10-ig kell beadni, de előzetesen a BIOKOM-mal egyeztetni kell a köztéren megvalósuló projekteket. A sikeres pályázatokat már ez év októberében el lehet kezdeni megvalósítani. A pénz felhasználás 2020 novemberéig lehetséges, azt követően kell elszámolni.

– Mi nem csak beszélünk a város zöldítéséről és fenntarthatóságáról, hanem cselekszünk is, méghozzá a pécsiek bevonásával. Ez ennek a pályázatnak is az üzenete, akárcsak a korábban kiírt épületenergetikai korszerűsítés vagy épp az iskolák és óvodák számára kiírt hasonló célú pályázat esetén – tette hozzá Kővári.

A cél, hogy Pécs legyen Európa Zöld Fővárosa, ahol büszkék vagyunk a városunkra és ahol jó élni!

A pályázatról augusztus 21-én nyilvános tájékoztató lesz a városházán, illetve a napokban elérhető és letölthető lesz a város honlapján.