Nézz fel és mozogj: szenzációs városismereti mobiljátékra bukkantunk!

Pécsiként talán mindannyian átéltük már, milyen az, amikor más városokból érkeznek hozzánk vendégek, barátok, családtagok. Ilyenkor mindig felvetődik, mit mutassunk meg nekik szeretett városunkból, és hogyan tegyük ezt meg, hogy például a gyerekek (és a felnőtt gyerekek) is élvezhessék.
Mi rátaláltunk egy nagyszerű, Pécset bemutató játékra, amely során mozgásban, a különböző érdekességeket élőben felkeresve gazdag ismeretanyagra tehetünk szert.

A Kincskereső elnevezésű mobilapplikációs játék során a résztvevők együtt, családostul, csapatostul barangolhatnak végig a városon úgy, hogy közben megismerhetik a különböző helyszínek történeteit, köztéri szobrokkal, táblákkal, helyszínekkel kapcsolatos információkat.
Megfigyelték már, honnan lehet megkülönböztetni, hogy ki pécsi és ki turista? Nos, az utóbbiak általában felemelik a fejüket, rácsodálkoznak Pécs építési örökségeire, keresik a felső szinteken található látványosságokat is.

Járjuk be Pécset, az állatkertet, az erdőt és a környék érdekességeit!

Az egyébként ingyenesen letölthető, reklámok néküli játék célja, hogy minden pályán végigmenjünk, minden állomást meglátogassunk és a kérdésekre helyesen válaszolva a lehető legtöbb pontot szerezzük – ad útmutatást a játék leírása.

A pályákon belül sorrendben érdemes haladni a zászlók száma szerint. Az állomásokat többször is meg lehet próbálni, de mindig az utoljára elért pont számít. A térkép északi tájolású, a javasolt útirányt nyíl jelzi.
Az applikáció készítői – amint azt lapunknak elmondták – törekedtek arra, hogy a kérdésekre a helyszínen található információk alapján válaszolni lehessen, érdemes tehát körülnézni mielőtt válaszolnánk. A szerzett pontokat a program elmenti, így mikor visszatérünk, folytathatjuk, ahol abbahagytuk.
A játék alkalmas osztálykirándulásokra is, a gyerekek akár időre célzott versenyeket is szervezhetnek.

Európai uniós pályázat részeként valósult meg a játék

A Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése című (EFOP-3.3.6-17-2017-00011) pályázat 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásban részesült, 500 millió forint összegben. – Ennek az alprojektnek a célja a múzeumi foglalkozások népszerűsítése volt, az applikációval azt a fiatal réteget szeretnék elérni, akik számára a mobiltelefon használata már a mindennapok részét képezi, azonban ezzel a játékkal mozgás közben tudnak várostörténeti és természeti ismereteket megszerezni, kimozdulva a fotelből – mondta Kisbenedek Tibor, a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi  Osztályának projekt koordinátor munkatársa, aki hozzátette, a játék tesztelésére is gyerekeket kértek fel. A Kincskereső ma már letölthető androidos és iOS-rendszerben is. Kisbenedek Tibor jelezte, terveik szerint ősszel megmutatják az applikációt pécsi iskolákban is.