Ilyen lesz a PTE új fogászati oktatóközpontja

Az európai uniós támogatásból megvalósuló projekt egyik legjobban várt része a Pécs, Tüzér utca 1. szám alatti telken megépített PTE Fogászati Elméleti Tömb, melynek a közbeszerzése június elején jelent meg. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) fejlesztése és épületracionalizálása nyomán a régi belvárosi, rossz energetikájú ingatlanok helyett az orvosi kampuszhoz közel, modern, korszerű és gazdaságosan fenntartható létesítményt kíván létrehozni. Az említett Tüzér utcai telken valósul meg a PTE Új Fogászati Elméleti tömb ötszintes, 2750 m2 hasznos alapterületű, 61 db fogászati székes oktatási intézménye. 

A létrejövő ingatlan kapcsolatai szervesen illeszkedik majd az északi tömb gyalogos tengelyéhez, és jól szolgálják saját tömbjének későbbi teljes rekonstrukcióját, melynek során két szintben majd több száz parkoló létesítésére is lehetőség nyílik. A klinika a tervek szerint monolit vasbeton vázas szerkezetű lesz, a talajmechanika által megkövetelt alapozással. A geodéziai adottságok figyelembevételével az épületet gyalogosan észak-keletről, a földszinten keresztül, míg gépjárművel dél-nyugatról, az alagsoron keresztül lehet majd megközelíteni.
A projekt keretében jelentős informatikai fejlesztés is megvalósul, melynek során már üzembe is helyezték, és a városi gerinchálózatba illesztették az első, beszerzett eszközöket. A fejlesztés célja, hogy az egyetemi telephelyek közötti gerinchálózat sávszélességét az eddig elérhető négyszeresére bővítsék, így lehetőséget biztosítsanak az egyetemi vezetéknélküli Internethálózatok nagy sávszélességgel történő kiszolgálására. 

A most lezárult szakaszban az orvosegészségügyi Szigeti úti telephely, a bölcsészet- és természettudományi képzéseknek helyet adó Ifjúság úti kampusz, valamint a műszaki képzéseknek otthonául szolgáló Boszorkány utcai épületegyüttes között alakították ki az eddigi 10 Gbps helyett a 40 Gbps sávszélességű összeköttetést. A fejlesztés révén nemcsak a gerinchálózati csomópontok között elérhető sebesség növekedett, de a nagy port sűrűségű eszközöknek köszönhetően az egyes csomópontokban elérhető 10G sávszélességű kapcsolódási lehetőségek száma is jelentősen nőtt.

A folytatásban, de még az idei év végéig teljesen megújulhat az Állam- és Jogtudományi Kar és a Közgazdaságtudományi Kar épületeiben található vezetéknélküli hálózat, valamint jelentős fejlesztés történik az Ifjúság úti campus A és B épületeinek WiFi hálózatán is. 

A projekt kódja: EFOP-4.2.1-16-2017-00008
A támogatás pontos összege: 6 868 840 002 FT