GreenMetric: fenntartható és kreatív energiák a PTE-n

Az Indonéziai Egyetem GreenMetric felmérését koordináló csapatának elnöke és alelnöke – Prof. Riri Fitri Sari és Mr. Junaidi – érkezett a Pécsi Tudományegyetemre  azzal a céllal, hogy megismerjék a fenntarthatósági törekvések iránt elkötelezett intézmény tevékenységét, és személyesen mutassák be a világ zöld egyetemeit rangsoroló lista múltját, jelenét, jövőjét, a nemzetközi trendeket, a verseny indikátorait, az adatszolgáltatás folyamatát.

A delegációt Miseta Attila egyetemi tanár, a PTE rektora fogadta, a találkozón a Pécsi Tudományegyetem, Pécs városa, Baranya megye fenntarthatóságának témakörében érdekelt szervezetei is bemutatkoztak.  Szó volt Pécs Európa Zöld Fővárosa pályázatáról és a régió klímastratégiájáról is. Az Indonéziai Egyetem képviselői részletesen szóltak a zöld rangsort meghatározó alapelemekről, például a hulladékmenedzsmentről, a vízhasználatról, a közlekedésről, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatási potenciálról.

A környezettudatosság, energiahatékonyság amellett, hogy felelősség, komoly kreatív energiákat is mozgósít. Ma már valamennyi diszciplína foglalkozik a témával: építészet, dizájn, jog- és orvostudomány, politikatudomány.

Ebből hallhattak az érdeklődők ízelítőt a tanácskozás délutáni szekciójában.

A rendezvény nem titkolt célja, a fenntarthatóság témakörében érdekelt hazai egyetemek, felsőoktatási intézmények közötti párbeszéd erősítése, ugyanakkor egy még hatékonyabb részvétel a „zöld” nemzetközi diskurzusban a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – a szakmai tanácskozás következő helyszíne – koordinátori szerepével. A PTE Zöld Egyetem programját a Kancellária menedzseli. 

Mint ismeretes, a University of Indonesia által kezdeményezett felméréshez az első évben, 2010-ben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, 2016-ban már 75 ország 516 felsőoktatási intézménye mérettette meg magát, 2017-ben már százzal több intézmény. Míg 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem a 355. volt a listán, innen ugrott 2017. év végére a 179. helyre, és lett a 2. legzöldebb hazai felsőoktatási intézmény, 2018-ban pedig már az előkelő 140. helyen végzett a PTE.

Pécsi Tudományegyetem | Zöld Egyetem

null