A néphagyomány bevonásával fejleszthetik a sérült tanulókat

Az EFOP-3.1.6-16-2017-00007 azonosító számú projekt kapcsán szakmai napok, képzések, tudástámogató napok megvalósítására került sor a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNYNÁL. Az eseményeket azon apropóból szervezték, hogy bemutassák a néphagyomány kiemelkedő szerepét a súlyosan-halmozottan sérült tanulók tanórai és szabadidős tevékenységeiben.

A szakmai napok során a hagyományőrzés gyökereiről hallhattak a résztvevők a kezdetektől napjainkig, és arról, hogy mindez milyen módon járulhat hozzá a súlyosan-halmozottan sérült tanulók fejlesztéséhez. Az alapítvány munkatársai az évkör ünnepei szerint haladva ismertették a jeles napokra való készülődés módját és magát az ünnepet, közben pedig egy-egy éneket, illetve kézműves tevékenységet tanítottak. 

Az első szakmai nap a Szent György-napi néphagyomány köré épült, míg a második tudástámogató nap a Pünkösd témakörét járta körbe. A következő alakommal, 2019  októberében egy újabb szakmai nap keretében többek között a Vendel-napi hagyományokkal fognak foglalkozni.

A témakörből egyébként képzési anyag, szakmai kiadvány is készült ÍGY KEREKEBB A VILÁGUNK – „A hagyományőrzés szerepe és jelentősége a súlyosan-halmozottan sérült tanulók tanórai és szabadidős tevékenységeiben” címmel, melyet Jónás Rudolfné, Kővárnié Barth Eszter és Sarlós Juditírtak. A módszertani segédanyag hanganyagot is tartalmaz, ezért CD melléklettel egészül ki.