Virtuális Erőmű Program: széles összefogás a fenntarthatóságért

Workshop keretében vitatták meg a napokban a fenntarthatóság mellett elkötelezett Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) szereplői és támogatói, hogy az elmúlt hónapokban milyen lehetőségekkel tudtak élni a zöld tudáshoz, kapcsolatrendszerhez és forrásokhoz való hozzáférés tekintetében, milyen közös helyi, szemléletformáló akcióik voltak, egyáltalán milyen fejlesztéseket tudtak elindítani. A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. részéről, amely a Program elindítója és egyben motorja, szó esett a közeljövő pályázati lehetőségeiről is.  

A „zöld téma” kifejezetten az a terület, ahol az érzékenység, a nyitottság, az innovációk iránti fogékonyság, és  a jó szervezőkészség alapvetés, hogy lehetőleg ne vesszen el egy-egy remek kezdeményezés, ötlet. A szervezett és meghirdetett programok azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban minden korábbihoz képest nagyobb hangsúlyt kapott az egyéni és közösségi szemléletformálás, ugyanakkor jól számszerűsíthető eredmények is felmutathatók a környezettudatos közlekedés, épületüzemeltetés, infrastrukturális fejlesztések vagy a hulladékgazdálkodás terén is.

– Az már egyértelműen látszik, hogy a programban résztvevő intézmények, piaci szereplők milyen és mekkora mértékű hozzáadott értéket képviselnek a fenntarthatóságra, a fenntartható gazdálkodásra vonatkozóan, és hogy mit is kell tennünk annak érdekében, hogy a környezettudatos szemléletet lényegesen erősítsük tágabb környezetünkben is – hangsúlyozta Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellára, a szakmai tanácskozás házigazdája. Akit egy kicsit is érdekel a Föld nevű bolygó sorsa, az aligha húzódhat félre a felelősség elől. Meggyőződésem, hogy ha ez egy kollektíven, kooperációban felvállalt ügy, akkor még sikeresebb lehet, hiszen folyamatos, élő párbeszéd zajlik a szereplők között, jó gyakorlatokat osztunk meg és inspiráljuk egymást. Egy témába vágó aktualitást is szeretnék megemlíteni: jelenleg is zajlik a Solar Dechatlon nemzetközi építőipari innovációs verseny, amelyen a PTE Műszaki és Informatikai Kar csapata is részt vesz. SOMESHINE projekt néven jegyzett mintaházuk úgynevezett smart building, amely természetes, megújuló energiákat hasznosít és innovatív mérnöki megoldásokat ötvöz. A mintaházakat összefogó „szoláris falu” szeptember végéig várja a látogatókat – fogalmazott Jenei Zoltán. 

– Nagy örömmel veszek részt ebben a munkában – mondta lapunknak Kővári János, a pécsi közgyűlés városfejlesztési bizotságának alelnöke. Kővári, aki az Európa Zöld Fővárosa pályázat önkormányzati koordinátora is a találkozó kapcsán kiemelte, a Zöld Főváros pályázatban is megjelennek vállalások, de ugyanolyan fontos, hogy az önkormányzat aktívan is részt vesz a fenntarthatósági intézkedésekben. – Nemsokára lakossági pályázatot írunk ki energiamegtakarításra, 50 millió forintos kerettel, valamint a városi közintézmények energetikai korszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen az elmúlt tíz évben mintegy 4 millárd forintot költött a város erre a célra.

Kővári János, a Városfejlesztési Bizottság alelnöke, az Európa Zöld Fővárosa pályázat önkormányzati koordinátora.

Kővári János hozzátette, az egyetemmel már együttműködött a város a zéró emissziós programban, és szeptemberben a PTE is partnerként fog csatlakozni az autómentes hét programjaihoz.

Széles összefogás a fenntarthatóságért

Idén, áprilisban került sor az energiatudatosság és energiahatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések iránti nyitottságot és elkötelezettséget szem előtt tartó közös szándéknyilatkozat aláírására a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Egyházmegye, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Leőwey Klára Gimnázium valamint a Virtuális Erőmű Program (VEP) igazgatója és védnöke között. Ekkor került sor a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) alapkövének elhelyezésére is.