Az egészséges táplálkozás jegyében fejleszt közösen a Bonafarm és a PTE

Élelmiszeripari termékfejlesztésekben, a táplálkozástudományban, további egészséges élelmiszerek közös kutatásában és fejlesztésében működik együtt a jövőben a Bonafarm Csoport és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az erről szóló megállapodást csütörtökön délelőtt írta alá Pókos Gergely, a Bonafarm Zrt. vezérigazgató-helyettese, Miseta Attila, a PTE rektora és Jenei Zoltán, az egyetem kancellárja a PTE Szenátusi Tanácstermében.

Európában a népesség több mint 50 százaléka túlsúlyos, és több mint 20 százaléka elhízott, de a becslések alapján az utóbbiak aránya 2030-ra 50 százalékra nőhet, sőt, egyes államokban elérheti a 89 százalékot is. Magyarországon szintén egyre rosszabb a helyzet: az OECD legfrissebb, témában kiadott jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig az Egyesült-Államok, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. A világszervezet adatai szerint a felnőtt magyar lakosság immár 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek a duplája.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy az egyik legfontosabb kérdés, sikerül-e a lakosságot az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb táplálkozás irányába terelni, és arra ösztönözni. Ennek érdekében fogott össze a Pécsi Tudományegyetem a Bonafarm Csoporttal, hiszen a PTE Egészségtudományi Karán hosszú évek óta kutatják és oktatják a táplálkozástudományt, így az ezen a területen megszerzett tudást az élelmiszeripari vállalatcsoportnál a gyakorlatban is hasznosítani tudják. Az együttműködés lehetőséget ad további karokkal való együttműködések kialakítására, kutatások megalapozására és kutatási ösztöndíjak elnyerésére, valamint innovatív fejlesztések megvalósítására is.  

Az együttműködés értelmében a cégcsoport és Magyarország első egyeteme mostantól közös tudományos és kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, a hallgatók számára ösztöndíjprogramot indítanak, és összedolgoznak az egészséges táplálkozásban fontos szerepet betöltő élelmiszerek fejlesztésében, gyártásában, valamint az azt kiszolgáló technológiai háttér innovatív fejlesztésében. Emellett szeptembertől bevonják a Bonafarm Csoport szakértőit a PTE táplálkozástudománnyal kapcsolatos képzési programjaiba, az oktatásba.