Véget ért a negyedik pécsi Zsolnay Fényfesztivál

Vidéki városként nemzetközi szinten mérve is sikeresnek tekinthető a negyedik alkalommal megrendezett Zsolnay Fényfesztivál Pécsett, június 27-30. között. Több mint 80 ezer látogató nézhette meg a különböző fényalkotásokat, koncerteket és utcaművészeti produkciókat. A világ minden tájáról érkező fényfestők versenyén olasz győzelem született.
A régión kívül rengeteg látogató érkezett Budapestről és a Dél-Alföldről, de sok külföldi vendég is ellátogatott a fesztiválra.

Vasárnap éjjel hirdették ki a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott 10 versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3 dimenziós fényfestéssel. A versenyt több tízezren követték figyelemmel a helyszínen, az első helyen Michele Pusceddu végzett Olaszországból, így ő kap meghívást a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligájára, a szeptemberi iMapp Bukarest fényfestőversenyre. A nézők véleménye egyezett a szakmai zsűriével, így a közönségdíjat is ő kapta. A második díjat a kínai Toopfire nyerte, a harmadik helyen a német ruestungsschmie.de csapata végzett. 

Az új helyszínekkel bővült, közel harminc állomáson végigvezető Fény Útja esténként igazi fantáziavilággá varázsolta Pécs belvárosátszemkápráztató fényfestésekkel és fényinstallációkkal. Nappal pedig újcirkuszi előadások, kreatív foglalkozások és koncertek kínáltak maradandó élményt. Közel ezren készítettek saját kezűleg világító díszeket, ékszereket a Fénybütyködében, és több száz jelentkező próbálhatta ki a zsonglőrködést. 

– Turisztikailag sikerült elérnünk a maximumot, a hétvégén nem volt szabad szállás Pécsett, a fesztivál alatt megtelt a teljes belváros, telt házzal zajlottak a programok és a közösségi média tele van a látogatók fényfesztiválos fotóival, élményeivel. Minden visszajelzés azt mutatja, hogy valóban Pécs a nyár fénypontja – mondta Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.