A PTE is képviselheti hazánkat az egyetemi innovációs építészeti világversenyen

Június 27-én megkezdődött a mintaházak felépítése a Solar Decathlon 2019 versenyre, melynek központi célja a természetes megújuló energiák, így a napenergia hasznosításának népszerűsítése, az innovatív mérnöki megoldások kezdeményezése, valamint az intelligens építészeti jövő gyakorlatának elősegítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

Miskolc, Pécs és az algériai Blida egyetemeinek kreatív hallgatói és oktatói az idei év Solar Decathlon versenyén egy új „magyar-energia-projekt” magalkotását tűzték ki célul. A nemzetközi konzorcium számos szakági terület multidiszciplináris kutatóinak összefonódásaként jött létre. A csapat a tudomány közös nyelvét beszélve, együtt dolgozik a fenntartható jövőt szolgáló építészeti megoldások kidolgozásán – tájékoztatott Dr. Kósa Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának egyetemi adjunktusa.

A verseny kiírója szerint 800 ezer idejétmúlt, fizikailag leamortizálódott „Kádár-kocka” vár a XXI. század kihívásainak való megfeleltetésre. A Solar Decathlon verseny egy izgalmas lehetőség azon kísérlet levezetésére, hogy miként lehet minőségi irányvonalat mutatni az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére, és az új építészeti irányok meghatározására a kortárs családszerkezet és térhasználat állandó változásainak figyelembevételével.

A kísérlethez a magyar népi építészet egyszerű, következetes ötletességét, a környezettudatos gondolkodás természethez hű magabiztosságát, a low budget megoldások bárki által elérhető tisztaságát és az energiadizájn high-tech alkalmazásait ötvözik az alkotók a munkájukban. Ennek köszönhetően a HUNGARIAN ENERGY CUBEkülönböző változataiminden típusú telepítési mód esetén, a különböző családméretekre reagálva, úgy a meglévő épületek felújításakor – RE6-PROJEKT –, mint az új épületek megvalósítása során –HUNGARIAN ENERGY+ CUBE– képesekaz energiatudatos megoldást ötvözni az ökológiai lábnyom nélküli humánus emberi léttel. Miközben a legkorszerűbb technológiák szavatolják élettereink minőségét, a felhasznált anyagok, szerkezetek és minták, mind nemzeti kultúránk továbbörökített értékei. Ehhez a nagyszabású megmérettetéshez csatlakozik a The Carbonfools zenekar, akik a „Sunshine” című dalukat a PTE csapatának írták, és július 16-án egy meglepetés akusztikus minikoncertet adnak tiszteletükre.

Nyitólap – SDE 2019

Solar Decathlon Europe 2019