Mától lehet bringázni a Pécsikével!

Mától használatba vehetők a Pécsike elektromos közbringák. Az „E-közbringa rendszer kialakítása I. ütem”, TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00001 sz. projekt keretében hetven PEDELEC típusú elektromos kerékpárt használatnak a pécsiek a város hét helyszínén kialakított dokkoló állomásokról.

Pécsett, a domborzati viszonyokat figyelembe véve nem hagyományos biciklikkel, hanem elektromos biciklikkel vannak feltöltve a dokkolók, hogy a használók a nagyobb emelkedőkön is könnyedén feljuthassanak. A dokkolók a 2007–2013 támogatási periódusban megvalósított „Pécs-Egyetemvárosi kerékpárhálózat” nyomvonalán helyezkednek el, a mintegy 3,2 km hosszú kerékpáros útvonal mentén, a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon, jelentősen növelve a kerékpáros útvonal kihasználását.

Első ütemben egy alaphálózatot építettek ki hét dokkoló állomással, mindegyiknél 10-10 elektromos biciklivel a 400 ágyas klinikánál, a Barbakánnál, a Széchenyi tér és Szepesy Ignác utca kereszteződésnél, a Kossuth-téren, a Búza-téren, a 48-as téren és a Zsolnay-negyedben.

A bringákat regisztrációt és azonosítást követően lehet használati díj fejében felvenni a dokkolókból és a város bármely gyűjtőállomásán visszaszolgáltatni. A rendszer automatikus működtetésű, nem igényel a helyszíneken személyzetet.

A Tüke kártya tulajdonosok, valamint pécsi oktatási intézményhez tartozó diákigazolvánnyal és Irány Pécs! turisztikai kedvezménykártyával rendelkezők jogosultak kedvezményes bérlet váltására. 2019-ben, a próbaüzem ideje alatt a rendszeres felhasználók számára is kedvezményes díjak érhetők el.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere biztos benne, hogy a pécsiek nagy örömmel fogják használni a rendszert, kedvelt módja lesz a közlekedésnek a városiak körében. Hangsúlyozta, hogy nagyon derűlátó a tekintetben, hogy a fejlesztés további állomások beépítésével folytatódni fog.

Kiss Bálint, a kivitelező Cycleme Kft. képviseletében kiemelte, hogy a pécsi az első, elektromos PEDELEC e-közbringa rendszer Magyarországon, így sokkal kényelmesebben, zökkenőmentesen lehet a bicikliket használni a terepviszonyoknak megfelelően, és idősebbek, vagy mozgásukban részben korlátozott emberek is könnyebben élvezhetik a rendszer előnyeit.

Minden más praktikus információ itt!

A közösségi kerékpáros rendszer a közlekedés egy új formája.

Pécsike Közösségi Bérkerékpár Rendszer