Pécsi fenntarthatósági projektre is lehet szavazni

Szálloda, ahol a medence vizét növények tisztítják, talajszondás hőszivattyúval felszerelt régi épület, ami passzív házzá alakult, nagyvárosi elhanyagolt foghíjtelken kialakított közösségi kert, vagy éppen egy falu, ahol garázsvásáron, ökokerten keresztül vonták be az egész települést egy fenntarthatósági programba. Csak néhány az E.ON Energy Globe Magyarország 2019 döntős pályázói közül. A legkülönlegesebb hazai környezet- és energiatudatos kezdeményezéseket már kiválasztotta a zsűri, most a közönségen a sor. Bárki szavazhat a döntősökre, így dől el, hogy kik lesznek a végső nyertesek – adta hírül a Social & Business.

Az Energy Globe Award a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, amit 1999-es indulása óta ma már 177 országban – köztük Magyarországon – rendeznek meg, a győztesek pedig bejutnak a nemzetközi döntőbe. Az idei hazai megmérettetésen az E.ON 6 kategóriában kereste az innovatív, fenntartható ötleteket. A döntősök a leadott közönségszavazatok alapján nyerhetik el a kategóriadíjakat.

A „Jövő” generációját meghatározó döntős projektek egyike a Pécs belvárosában lévő „Öko-Kuckó” interaktív környezetvédelmi oktatóterem, amit óvodai csoportok, iskolai osztályok, fiatalok és családok látogatnak, ahol a fenntarthatóság aktuális kérdéseit mutatják be. A Gaja Környezetvédő Egyesület korszerű természettudományos laborja is a kiválasztott projektek között van. A kezdeményezés célja, hogy általános- és középiskolás diákok szemléletét formálják és a gyakorlatban tapasztalják meg a víz, a talaj és az energiatakarékosság fontosságát. 

A pécsi Zöld-Híd Regionális Energiahatékonysági és Környezetvédelmi Alapítvány Öko-Kuckó Oktatótermére és környezeti nevelési programjára is lehet szavazni.

Magánszemélyek is jelentkezhettek az „Egyéni” kezdeményezések kategóriában. Az egyik döntős a Zöld Folt Közösségi Kert, ami Pécs belvárosában található. A kikapcsolódás, a közösségi lét és a fenntarthatóság témáihoz teremt lehetőséget a városi növénygondozás apropóján. Példát mutat, gondolkodtat, szórakoztat, fizikai teret biztosít a szabadidő egészséges és konstruktív eltöltésére. De akár a hulladékcsökkentés is kategóriadíjat érhet. Az „Újrahasználat a háztartásokban” nevű kezdeményezés olyan egyéni megmozdulás, ami másokat is a hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosításra ösztönöz.

A többi pályázatról és a szavazás menetéről itt olvashat!

Energy Globe 2019: kiváló fenntartasági pályázatok érkeztek

Szálloda, ahol a medence vizét növények tisztítják, talajszondás hőszivattyúval felszerelt régi épület, ami passzív házzá alakult, nagyvárosi elhanyagolt foghíjtelken kialakított közösségi kert, vagy éppen egy falu, ahol garázsvásáron, ökokerten keresztül vonták be az egész települést egy fenntarthatósági programba.