Újabb 10 kerámiaritkasággal bővült a Gyugyi-gyűjtemény

Immár szinte hagyomány, hogy a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekcióját minden évben újabb és újabb műtárgyakkal bővíti a gyűjtő. Dr. Gyugyi László adományozásának köszönhetően pénteken újabb 10 Zsolnay kinccsel gazdagodott a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben található Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény.

Az új darabok igen változatosak, a Zsolnay dísztárgyak számos típusa szerepel közöttük: díszedény, dísztál, petróleumlámpa, díszpapagáj, tányér, váza és korsó. A nemzetközi szinten is számontartott gyűjtemény így immár 717 darabból áll, különösen érdekes ez abból a szempontból, hogy a 2010. szeptember 1-jei megnyitón még „csupán” 588 tételt számlált.
Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere kifejezte köszönetét dr. Gyugyi Lászlónak, hozzátéve, hogy példátlan a gesztus, amit rendszeresen gyakorol a gyűjteménnyel és Pécs városával kapcsolatban. 

Gyugyi László bemutatja az új műtárgyak közül a Zsolnay Júlia dekorterve alapján készült angol „Messenger” gyártmányú petróleumlámpát. Az 58 cm magasságú tárgy Zsolnay alaptestét madárdekor díszíti, tetején cilinder látható. 

Nem szerepelt korábban a kiállításon a szív alakú dísztálhoz hasonló darab. Ez 1885-ben készült Zsolnay Júlia dekorterve alapján. Anyaga korongozott, elefántcsontszín alapon festett, mázas fehércserép, aranybrokát fonddal. A szív alakú tál romantikus hatását erősíti a díszítésben megjelenő virágmotívum.
Sikorski Tádé formaterve nyomán, 1889-ben készült a különleges alakú „madáredény”. Ennek anyaga kőcserép, melyet többszínű márványszerű eozin máz fed. Nevét madárra emlékeztető formájáról kapta.
Kiemelendő továbbá az a 46 cm magas, japonizáló Zsolnay váza, amely kiválóan illeszkedik a – Zsolnay Júlia központi dekormotívumának számító – madárral díszített műtárgyak sorába. 
A további tárgyakat illetően a Zsolnay papagáj megjelenését az opak eozinmáz teszi káprázatossá, a Zsolnay desszertes tányért és a virágszálvázát perzsa dekor díszíti. A kis korsón színes virágdekor látható, míg a festett, zsugormázas korsót kiemelkedő magyaros dekor teszi különlegessé. A tárgyak között szerepel továbbá egy kék színű, tiger technikával készült zsugormázas váza is. 

Az új tárgyak különböző helyekről tértek vissza szülőhelyükre; a madáredény Németországban, a petróleumlámpa Angliában, a pakisztáni stílusjegyeket viselő, barna színű zsugormázas korsó Amerikában bukkant fel.

Az új tárgyak június közepétől tekinthetők meg a Gyugyi-gyűjteményben.