Pákh Imre is meglátogatta a Munkácsy-kiállítást

Rendhagyó látogatást tett csütörtökön Pákh Imre a pécsi Munkácsy-kiállításon. A magyar–amerikai műgyűjtő beszélt a legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény érdekességeiről, amely november 10-ig látható a Zsolnay Negyed m21 Galériájában.

A gyűjtő kiemelte, hogy a teljes Munkácsy-életművet körülbelül 750 darabosra becsülik, amiből 100 képről semmit sem tudni és kb. 400 alkotás lappang, amelyekből időnként előbukkan egy-egy. – Munkácsy különleges ilyen értelemben, hiszen majdnem úgy lehet gyűjteni, mint egy kortárs művész alkotásait, mivel állandóan jönnek új Munkácsy remekművek. Nekem az utolsó két napban sikerült vennem két képet. Ezzel a gyűjteményemben jelenleg 60 Munkácsy által festett olajfestmény, kb. 50 grafika, 6 más művész által Munkácsyról festett kép és 2 szobor található – számolt be Pákh Imre a Zsolnay Negyedben tett látogatásakor.
Az említett gyűjteményből az m21 Galériában összesen 54 mű (festmények és grafikák) és 4 más művész által készített, Munkácsyt ábrázoló alkotás látható, valamint közel 20 fotó. 

A műgyűjtő a pécsi tárlattal kapcsolatban kiemelte, hogy méltó helyre került a kiállítási anyag. Ez a 42. Munkácsy kiállítása, ezek közül a kiállítótér nagyságát illetően egyetlen hasonlítható a pécsihez, a szentpétervári Ermitázs.
A Zsolnay Kulturális Negyed – mint a kiállítás helyszíne – izgalmas párhuzamra ad apropót. Munkácsy és Zsolnay Vilmos kortársak voltak, ugyanabban az évben hunytak el. A Zsolnay aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjtemény csupán néhány méterre található a Munkácsy-kiállítástól, és míg csütörtökön Pákh Imre ismertette az itt debütáló festményeket, addig másnap dr. Gyugyi László bővíti Zsolnay-kollekcióját.
– Ilyenkor érezzük, hogy bár a múlt kincseit őrizzük és mutatjuk be a közönségnek, de a művészet folyamatosan alakul, áramlásban van – mondta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. 

A kiállításon ingyenesen letölthető a VisitorGuide alkalmazás, melynek segítségével minden műalkotásról részletes leírást olvashatnak, vagy hallgathatnak meg a látogatók.