Bányászváros volt, 2017-ben Európa Zöld Fővárosa lett

A német Essen megmutatja, hogyan válhat egy hajdani iparváros a környezettudatos fejlesztések mintapéldájává.

Az Európa Zöld Fővárosa címmel azokat a városokat díjazzák, melyek elkötelezettek és erőfeszítéseket tesznek a városi környezet fejlesztése és a szemléletformálás irányában. A szakmai zsűri évente egyetlen várost választ ki, amely 12 hónapon át viselheti a zöld címet (ami lássuk be, városmarketing szempontból is óriási lökést jelent).
A „minősítést” először 2010-ben osztotta ki az Európai Bizottság, ekkor Stockholm kapta. Ezt követően Hamburg, majd a spanyol Vitoria-Gasteiz, a franciaországi Nantes, aztán Koppenhága, majd Bristol büszkélkedhetett a titulussal. 2016-ban Európa Zöld Fővárosának Ljubljana-át választották, ahol – mint azt a szlovén városról szóló cikkünkben meg is írtuk – „még a temetői mécseseket is szelektíven gyűjtik”.

Feketéből zöld
A város kivételes “zöld-életúttal” büszkélkedhet: Az Észak-Rajna-Vesztfáliában, a Ruhr-vidék ipari övezetében található Essent ugyanis a 19. század elejétől a szénbányászat és az acélipar határozta meg.Az utolsó bánya 1986-ban zárt be, ezután az 574 ezer lakosú városban a szolgáltatóipar és a pénzügy vette át a vezető szerepet. A kilencedik legnagyobb német város tehát iparközpontból alkotta újra magát zöld várossá.

Essen a pályázatában Átalakuló városként definiálta magát, jelmondata “ESSENtials – changing the way we act” (ESSENcia – megváltoztatni, ahogyan cselekeszünk). Ezzel is azt hangsúlyozva, hogy lakói változásra való nyitottsága és zöld szemlélet iránti elkötelezettsége nélkül nem valósulhatnának meg a környezettudatos kezdeményezések.

Zöld intézkedések avagy integrált környezetmenedzsment
Az intézkedések a természetes környezet és a biodiverzitás növelését célozzák, ezzel együtt a város vezetése szeretné javítani a levegő minőségét, a vízgazdálkodást és az energiahatékonyságot. Ugyanakkor a korábbi fejlesztések sem elhanyagolhatók, a város eddig is több projekttel bizonyította hatékonyságát a zöldítés terén. Ezek közé tartozik például a hajdani ipartelep, a Krupp-övezet parkosítása, valamint az Emscher folyó életrekeltése.
A folyó a város északi részén folyik keresztül, és biológiailag halottnak ítélték, miután a 19. század vége óta nyílt szennyvízcsatornaként használták. A folyót különböző infrastrukturális fejlesztésekkel keltették életre, például egy több száz kilométer hosszú, zárt, föld alatti csatornarendszer segítségével. Ennek köszönhetően sokat javult a vízminőség és a halak is visszatértek a folyóba. A további munkálatok során a folyóparton szeretnék visszaállítani a természetes környezetet.
A víz egyébként is kulcsszerepet játszik az egész Ruhr-vidék fenntartható fejlődésének útján. Essen innovatív vízkezelő-rendszerrel büszkélkedhet, melynek részei a zöld területek is, melyek elvezetik az esővizet, ezzel megakadályozzák az áradást és újratöltik a vízkészleteket. Emellett szeretnék oly módon átépíteni a csatornarendszert, hogy csökkenjen a bejutó esővíz mennyisége. Redukálnák a mikroszennyeződések kibocsátását is és nagy gondot fordítanának a gyógyszermaradványok kiszűrésére az EU vízpolitikai keretirányelvei alapján.

Eredmények és tervek
A zsűrit többek között a következő eredmények győzték meg a cím odaítéléséről:

Az egész városban megnövelték a zöldterületeket, így azok már a település több, mint felét foglalják el!
A lakosság 95%-a maximum 300 méterre él a zöldövezettől.
12 ezer négyzetméternyi utat fedtek újra zajszűrő aszfalttal.
376 kilométernyi bicikliút segíti azt a tervet, hogy 2035-ig 25%-al növeljék a bicikli- és 29%-al csökkentsék az autós forgalmat.
Tudatos fogyasztásnak és az újrahasznosításnak köszönhetően nincs szükség a háztartási vegyeshulladéknak fenntartott szeméttelepre.

A már elkészült fejlesztések mellett idén és a következő években még több intézkedést terveznek bevezetni:

2020-ra tovább fejlesztik a hulladékkezelést azzal, hogy a keletkező hulladék 65%-t újrahasznosítják.
A széndioxid-kibocsátást 2020-ig 40%-al csökkentik.
2025-ig 20 ezer új munkahelyet teremtenek a környezeti szektorban.
Több olyan projektet is indítanak, mely a lakosokhoz intézett felhívás alapján, az itt élők javaslatára született.

Essen tehát ipari múlttal rendelkező városként valóban mintaértékű változásokat tett – és tenni fog a közeljövőben is -, követendő példát mutatva más településeknek is, melyek élhetőbbé, egészségesebbé akarják alakítani környezetüket.

Forrás: ecolounge.hu