A szénerőművek bezárását követelik egy petícióban

„Tegyünk az éghajlatváltozás ellen: zárjuk be a klímagyilkos szénerőműveket!„ címmel indított aláírásgyűjtés a Greenpeace, amelyhez már több mint 10 ezren csatlakoztak.

Az éghajlatváltozás Magyarországot sem kíméli. Hazánk gyorsabban melegszik, mint a világátlag, 2018 volt a legmelegebb év 1901 óta. Tavaly nyáron a Duna vízállása olyan alacsony volt, hogy többször is rekordot döntött. Korábban trópusinak tartott betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő nálunk is. Az aszályok az élelmiszer-termelésünket veszélyeztetik.

A klímaváltozás megfékezése érdekében azonnali és hatékony lépésekre van szükség Magyarországon is! 
A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság elsőszámú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk. Európai országok sora ezért is jelentette már be, hogy mihamarabb leállítják a szenet égető erőműveiket.
Most Magyarországon a sor: az utolsó hazai szénerőmű, a Mátrai Erőmű bezárásával felére csökkenthető lenne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása. 
A Mátrai Erőműre ráadásul egyre kevésbé van szükség: a naperőművek immár egyre több áramot termelnek Magyarországon is. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni napenergiával, mint amennyit a klímagyilkos Mátrai Erőmű állít elő – írja a zöld ügyekkel foglalkozó civil szervezet.
Hozzáteszik, információjuk szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium most készíti a Nemzeti Energia- és Klímatervet, mely meghatározza, miként lépünk fel a klímaváltozás ellen az elkövetkező évtizedekben.

Állj ki a klímaváltozás megfékezéséért!

Fel kell hagyni a klímagyilkos szén használatával – követeld velünk együtt, hogy mihamarabb zárják be a szénerőműveket!