Fél évig lesz látható a Munkácsy-kiállítás a Zsolnay-negyedben

Pénteken ünnepélyes keretek között nyílt meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben látható Munkácsy-kiállítás. A legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény május 17-től november 10-ig tekinthető meg az m21 Galériában. 

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón felidézte, hogy 2007-ben a pécsi Munkácsy-életmű kiállításon rengetegen voltak kíváncsiak a tárlatra, majd 2010-ben a Krisztus-trilógia volt látható a városban, így Munkácsy szinte „hazajár Pécsre”; már csak azért is, mert a festőóriás életpályájára tekintve tudható, hogy többször is járt a városban.
Vincze Balázs, a kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője kiemelte, hogy sok szakember szerint vidéken az m21 Galéria a legkiemelkedőbb kiállítóterem, és bízik benne, hogy méltó otthona lesz a kiállításnak. Egyúttal kifejezte reményét, hogy a Munkácsy-kiállítás és a Zsolnay Negyed többi látnivalója, szolgáltatása kölcsönösen erősítik egymást. 

— Ennek a kiállításnak a célja, a súlypontja, az, amire igazán próbáltunk hangsúlyt fektetni: a szépség. Nagyon ritkán kötik össze közvetlenül Munkácsy festészetét az esztétikummal, általában tartalomról beszélünk — számolt be Boros Judit művészettörténész, a kiállítás kurátora. Hozzátette: Munkácsynak olyan hihetetlen erős érzéke volt a formák, a színek a perspektíva, a fény kezeléséhez, hogy szinte nem tudta ezeket rosszul használni.

A kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is látható, összesen 58 mű és közel 20 fotó. Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike.

A kiállításon ingyenesen letölthető a VisitorGuide alkalmazás, melynek segítségével minden műalkotásról részletes leírást olvashatnak, vagy hallgathatnak meg a látogatók.
A kiállítás a hét minden napján hétfőtől vasárnapig 10:00 – 18:00 óra között látogatható.