EZF: itt az irányváltás, felelősségvállalás és cselekvés ideje!

Mint arról már beszámoltunk, a város közgyűlése elfogadta, hogy Pécs pályázza meg a 2022-es Európa Zöld Fővárosa címet.
Ennek koordinálásával Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselőjét bízták meg.

– Most, ahogy egy Zöld Városhoz illik, közösségi tervezéssel előkészítjük a pályázatot. Azaz az egyetem, a gazdasági élet és a civilek bevonásával összegyűjtjük mit kell tennünk, s ki mit tehet 2022-ig ezen a téren, majd valamikor az ősszel beadjuk a pályázatot.
Az irány már megvan, egy Green Dealnek kell következnie, azaz nekünk pécsieknek egy közös vállalást kell letennünk, hogy ki mit vállal azért, hogy Pécs egy élhető, egészséges és ugyanakkor fejlődő város legyen – nyilatkozta lapunknak korábban a pályázat Zöld Biztosa.

Hogyan lehetne Pécs Európa Zöld Fővárosa 2022-ben, és miért jó ez a pécsieknek? – pécsért.hu

A legutóbbi Közgyűlésen a városi önkormányzat testülete úgy döntött, hogy megpályázza az Európa Zöld Fővárosa 2022 címet. A pályázat koordinálására a Közgyűlés Kővári Jánost az ÖPE képviselőjét, a Városfejlesztési Bizottság alelnökét kérte fel. A pályázatot az önkormányzat széleskörű összefogással, az egyetemmel, a gazdasági és civil szervezetek bevonásával, partnerségben tervezi megvalósítani.

Az egyeztetések a résztvevők között megkezdődtek. Kővári János jelezte, a korábbi ígéretéhez híven felkeresi és felkéri az együttműködésre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, a civil szervezetek képviselőit, az egyházak képviseletét, valamint a Pécsi Tudományegyetemet. – Az egyetem elköteleződése a fenntartható működés irányába mára megkérdőjelezhetelenné vált, de ugyanez elmondható a többi szereplőről is – mondta Kővári. – A résztvevőkkel megkezdődött egyeztetések során már azt tapasztaltam, hogy a pályázat kapcsán több olyan szempont is felmerült, amely túlmutat a pályázaton és hatékonyan fog hozzájárulni a fenntartható és egészséges város kialakulásához. Ez Pécsett újra vonzóvá teszi.

Pécs Európa Zöld Fővárosa 2022: megkezdődtek az egyeztetések – pécsért.hu

Az Európa Zöld Fővárosa-program kapcsán többekben felmerülhet, hogy mit fog tartalmazni, mire fog alapulni a pályázat. Mindennek az adja aktualitását, hogy – mint arról mi is beszámoltunk – a város közgyűlése elfogadta azt a határozatot, melynek értelmében Pécs megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet.Ennek koordinálásra Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért elnökét, a Városfejlesztési Bizottság alelnökét kérte fel a Pécsi Közgyűlés.

Fotó: Anna Armbrust from Pixabay

A Pécsért.hu most szavazást is indít. Kérjük, válaszoljon kérdésünkre!

[poll id=”7″]