Légy Pécs jövője! Ökovetélkedőt rendeztek a városházán

Ma zajlott le az Ökováros Alapítvány által szervezett “Formáld át!” környezetvédelmi vetélkedő a Városháza Dísztermében.
A pécsi iskolák versenyében több érdekes feladat is volt, amelyek a gyerekek környezettudatosságát növelte.

A résztvevő gyerekeknek többek között zöld városokkal kapcsolatos memóriajátékon kellett bemutatni tudásukat, de szó volt növényismeretről, fenntarthatósági kérdésekről, vagy éppen a hulladékok újrahasznosításáról.
A szervezők egyébként beszéltek a gyerekeknek Béke Nobel-díjra is már felterjesztett 16 éves svéd környezetvédő aktivista iskoláslányról, Greta Thunbergről, aki éppen ma mond beszédet az Európai Parlamentben.

A „Formáld át!” vetélkedősorozatot negyedik alkalommal szervezte meg az Ökováros Alapítvány, amely szervezet kifejezetten a pécsi iskolások számára írta ki a versenyt. A LÉPJ oktatási programmal 23 iskolában tanítanak, 1-3 osztályosok számára, majd negyedikben pedig jön a vetélkedő. A döntőt megelőzően három internetes forduló volt, ma pedig a döntőt rendezték meg a városháza dísztermében, összesen hét iskola kilenc csapata versenyzett. Az első négy helyezett csapat pedig nyáron egy ökotáborban vehet részt.

A vetélkedő zsűrijének elnöke lapunknak elmondta, “ha a gyerekek kezükbe veszik a fenntarthatósággal kapcsolatos teendőket, akkor jó irányt vehet a föld megóvása, erre pedig most különösen ráirányíthatja a figyelmet a Föld Napja eseménye”.
– Lehet csűrni-csavarni a témát, de tudomásul kell venni, csak ez lehet a jövő, a zöld és okosváros, amely tiszteletben tartja a természetet, óvja, védi a környezetet és a benne élő embereket, ez lehet az egyetlen megoldás a jövőre – mondta Kővári János. A pécsi közgyűlésben is régóta a fenntarthatósági döntéseket előkészítő és annak megvalósításán folyamatosan dolgozó önkormányzati képviselő hozzátette: – Pécs számára az egyetlen megoldás a zöld fordulat! Ezért kell minden felelős politikusnak és pécsinek egyaránt támogatni városunk indulását az Európa Zöld Fővárosa pályázaton.