Szilas Miklós ízig-vérig pécsi dalt írt a gyerekeknek

Egy jóbarátja buzdítására látott neki a dalszöveg megírásának Vezér Judit szerzőtársával Szilas Miklós, pécsi zeneszerző. Mint mondta, az alkotást közös, szakmai kihívásként élték meg, hogy minél több, jó hangzású, jellegzetesen pécsi városrész neve szerepeljen a dalszövegben.

A dal megírásával egy időben született meg a klip elkészítésének szándéka is. – Egy olyan dalt szerettünk volna írni, ami a képekkel együtt, szórakoztató formában mutatja meg, hogy „milyen sok nyelven beszél a város” – mondta Szilas Miklós, aki szerint fontos cél volt, hogy a dalszöveg felhívja a figyelmet arra a sokszínűségre, ami Pécsre mindig is jellemző volt, és amitől ma is vonzó, élhető, és szerethető hely.

– Zeneszerzőként aztán rám várt az a feladat, hogy mindezt énekelhető, sőt, gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató formába öntsem – tette hozzá a pécsi zeneszerző. – Zenés gyermekműsoraim miatt az évek során nagy tapasztalatra tettem szert, mi tetszik és mi nem tetszik a legkisebbeknek, és mindennek a dalszerzés során nagy hasznát vettem.

A dalszöveg felhívja a figyelmet arra a sokszínűségre, ami Pécsre mindig is jellemző volt, és amitől ma is vonzó, élhető, és szerethető hely.
18 „furcsa” nevű pécsi helyszínen forgattak

Az eredeti ötlet szerint akár mind az ötven pécsi városrészben forgattak volna, de aztán a szintén pécsi Light Film Stúdió munkatársaival úgy döntöttek, a tizennyolc különböző forgatási helyszín is éppen elegendő a három perces videó leforgatásához. Egyébként így is sok felvételük megmaradt, amelyekből egy rövidített, alternatív verziójú klipet is készített a pécsi videógyártó cég, de ezt majd csak a későbbiekben fogják bemutatni. – Fantasztikus élmény volt gyerekekkel forgatni! Öröm volt látni, ahogy jó kedvvel, kitartóan, profin állnak hozzá a közös feladathoz – tette hozzá végül Szilas Miklós, aki április 12-én 9.30 és 10.30 órától két koncertet is ad pécsi óvodásoknak és iskolásoknak a Tudásközpont nagytermében.

Pécs
Zene: Szilas Miklós
Szöveg: Szilas Miklós, Vezér Judit

Nézd nézd nézd
Ez a város itt előttünk Pécs
Színes kép,
Egy kirakós és te is benne élsz
Hegytetőn és görbe utcák
Útvesztőjén át
Én megtalállak

Ispitaaljának hol van a teteje?
Málomban láttam álmomban
A Magasház az most vajon hol van?
Talán a Szellemvárosban
Ha Rókusdombon lakik a mókus,
Érik-e szkókusz a Szkókóban?
Meszesen meszelek, Vasason vasalok,
Fütyül-e rigó Rigóderban?

Milyen sok nyelven beszél a város
Frühweiss, Bálics, Tettye, mik ezek?
Néha nem értjük egymást
De jól ismerjük a neveket
Havihegy, Jakabhegy, Aranyhegy, Újhegy
Tiloskút, Istenkút, Szamárkút, Szentkút
Belváros, Rácváros, Kertváros, Gyárváros
Uránváros, Budaiváros, Egyetemváros, Szigetiváros,
Csoronika, Misina, Ledina, Zidina
Kispiricsizma, Deindol!

A Búza tér felől felkel a Nap
És csillan a Dzsámi tetején
Lassan ébred a város
És útnak indulunk, te meg én
Buszról leszállva veszünk egy perecet
És újra kérdezed tőlem a neveket,
Hogy miért így hívják az utcát, a házat, a dűlőt, a völgyet, a hegyeket?

Szilas Miklós gyermekműsorai

Dal és klip Pécsről. Pécsieknek, nem-pécsieknek, gyerekeknek, nem-gyerekeknek. Kispiricsizma, Deindol! Szilas Miklós – Pécs Zene: Szilas Miklós Szöveg: Szilas Miklós, Vezér Judit Light Film Studio…