Mecseki barlangok: környezetbarát átalakítások EU-s támogatásból

Befejeződött a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelésében lévő több barlang, köztük az Abaligeti-barlang és a Tettyei-mésztufabarlang, valamint földtani alapszelvények fejlesztését célzó projekt megvalósítása. A KEHOP-4.1.0 – Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése című konstrukció keretein belül megvalósított projekt eredményeként közel 350 ha kiterjedésű élőhely került jobb védettségi állapotba.

A projekt keretében az élettelen természeti értékekkel kapcsolatos fejlesztések valósultak meg. Így került sor a 2018-ban több mint 53 ezer látogatót fogadó Abaligeti-barlangban a világítási rendszer korszerűsítésére, a szükséges kőzetállékonysági megerősítésekre, valamint a barlangi patakot, a barlang levegőjét, élővilágát nyomon követő monitoring rendszer kiépítésére. Tavaly közel 13 ezer látogatót fogadott a Tettyei-mésztufabarlang, ahol ugyancsak korszerűsítésre került a világítási rendszer, valamint átadásra került egy új, interaktív kiállítás is, amely 2018-ban elnyerte az Év digitális ökoturisztikai élménye díjat. Egyúttal mindkét barlang bejárati környezete is megújult.

Ugyancsak a projekt részeként került lezárásra a Mecsek és a Villányi-hegység területén 11 barlang és üreg, valamint a Szársomlyón 3 egykori bauxittáró. A lezárások célja a denevérek élőhelyének védelme és a személyi biztonság megteremtése volt. A lezárások megvalósítására úgy került sor, hogy az a területen élő denevérállomány mozgását nem korlátozza.

A védett földtani értékek közül a cserkúti Czana-dombot, a magyaregregyi Vár-völgy tanösvényt, valamint a villányi Templom-hegyen található földtani alapszelvényeket érintette a projekt. Ezen természeti értékek alaposabb megismerését teszik lehetővé a projekt keretében megújult, frissített tartalommal ellátott tanösvénytáblák. A villányi Ammonitesz-tanösvényhez kapcsolódóan parkoló épült, továbbá a tanösvény állomásai között pihenőpontokat alakítottunk ki a turisták számára.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 158,27 millió Ft támogatás felhasználásával.