Hulladékgyűjtő távvezérelt hajó, versmondó robot és elektromos gördeszka

Hulladékgyűjtő távvezérelt hajó, versmondó robot és elektromos gördeszka is volt a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által meghirdetett MŰKÖDJ! pályázat pályaművei között. Az ország különböző részeiről, számos szakképző intézményből, közel 40 kreatív, műszaki területen tanuló diák ötleteit részesítette elismerésben március 8-i ünnepélyes díjátadóján az Egyesület.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal együttműködésben 2018-ban ismét útjára indította a Működj! pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, melynek ünnepélyes díjátadójára március 8-án került sor.
A tehetségkutató program egyik célja, hogy a középiskolások bemutathassák az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteiket.
„Nem titkolt szándékunk, hogy a MŰKÖDJ! pályázattal felhívjuk a cégek figyelmét az önálló, kreatív és gyakorlati gondolkodású fiatalokra, az utánpótlásra, a jövő szakembereire. Lehetőséget adunk a vállalatok vezetőinek, hogy a felnövekvő generáció olyan leendő mestereit támogassák szakértői mentorálással, gyakornoki hely biztosításával vagy akár anyagi segítséggel, akik már most kiemelkednek szakmai elhivatottságukkal” – mondta Günthner Attila, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület irodavezetője.

A diákok bármely, a műszaki szakmákhoz köthető elképzeléssel nevezhettek a pályázatra, valamint a megvalósított eszközt bemutató kisfilmmel bizonyíthatták valódi rátermettségüket. Az ország különböző részeiről, számos szakképző intézményből, közel 40 kreatív, alkotó, céltudatos műszaki diák töltötte fel ötletét a MŰKÖDJ! pályázati felhívásra.
A pályaművek nagyon különbözőek voltak, megtalálható volt közöttük hulladékgyűjtő távvezérelt hajó, versmondó robot, de még elektromos gördeszka is.
A szervezők örömmel tapasztalták, hogy a diákok gondolkodásában egyre központibb helyet foglal el a környezettudatosság, a fenntartható fejlődés. Ebben a témában olyan koncepciók születtek, mint a mini vízerőmű, de van, aki a napenergia minél hatékonyabb hasznosításán gondolkodott, vagy a fagáz alternatív energiaként történő felhasználását vizsgálta lehetőségként. Egyértelműen kiderült az is, hogy az okos eszközök, okos otthonok lehetősége már egészen természetes és elérhető igényként jelenik meg a fiatalok fejében, olyannyira, hogy azt maguk is képesek akár megtervezni és megvalósítani. Így születhetett meg a beadott okos bicikli, okos madáretető és különböző okos otthonok terve is.

Az idei díjátadón közel 20 tanulót díjaztak és számos további jutalom került átadásra, a versenyben résztvevő pedagógusoknak és iskoláknak.
Legtöbb díjat Zámbó Nándor Szegedi SZC okos megszakító pályamunkájáért kapta.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület úgy érzi, elérte célját azzal, hogy a fiatalok mernek a saját szakterületükön gondolkodni, megvalósítani, és egyre szilárdabb jövőképet társítanak az eddig csak az iskolapadban ülve megtapasztalt szakmához. Remélik, hogy az évről évre egyre kreatívabb és nagyobb számban benyújtott pályázatok jó példát mutatnak a feltörekvő generáció képviselőinek is.

Itt olvashatók az idei pályázatok!

Műszaki Vagyok

Közel 40 kreatív, alkotó, céltudatos MŰSZAKI diák töltötte fel ötletét a MŰKÖDJ pályázati felhívásra. Az alábbi felület segítségével közvetlenül vehetnek részt a pályázók támogatásában. Ezen a felületen Önöknek lehetőségük van jelezni felénk, hogy mely diákok ötletének megvalósítását szeretnék támogatni és felvenni velük közvetlenül a kapcsolatot akár hosszabb távú együttműködés céljából.