Indul a Kikerics panoráma sétány építése

A projekt előkészítését és részletes megtervezését követően a jogerős hatósági engedélyek birtokában, eredményes közbeszerzést követően március 1-jén tették le a Nagyharsányi Szoborpark új látogatói fogadóépületének alapkövét, amellyel megindult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Natura 2000 bemutatási infrastruktúra fejlesztési projektjének megvalósítása.

„Az új Kikerics panoráma sétány létrehozása, és a Dél-Dunántúl Natura 2000 természetvédelmi bemutatási infrastruktúrájának bővítése, modernizálása” című projekt keretében a DDNPI működési területének 8 tájegységén, mintegy 40 helyszínen (tanösvények, bemutatóhelyek, Natura 2000 területek) található Natura 2000 területek hálózatát népszerűsítjük, természeti értékeit mutatjuk be emelt színvonalon és hatékonysággal.

A projekt súlyponti eleme a Kikerics panoráma sétány megépítése a Szársomlyó fokozottan védett természeti területhez kapcsolódó Nagyharsányi Szoborpark területén. A Szársomlyó korábbi bányászati tevékenység következtében kialakult katlanának peremén körbefutó fém szerkezetű, „lebegő” járófelületet és lépcsőzetet építünk a fokozottan védett természeti terület értékeinek (elsősorban a magyar kikerics) bemutatására és a szoborpark élménydús, madártávlatból lehetővé váló biztonságos megszemlélésére, a környező panoráma megtekintésére. A terület belépőpontjaként pedig egy részben a környező terepbe süllyesztett, a tagolt sziklafalak formavilágát idéző új fogadóépületet alakítunk ki, benne pénztárral, ajándékvitrinekkel, 20-25 fős közösségi helyiséggel, WC-vel és mosdóval, az épület közelében kerékpártárolóval.
A fizikai munkálatok a Nagyharsányi Szoborpark területén 2019 novemberében fejeződnek be, a Szoborpark és új létesítményei ekkortól lesznek ismét látogathatók. A projekt egyéb elemeinek megvalósítása azonban a többi helyszínen tovább folytatódik, s a projekt 2020. június 30-án zárul.

A KEHOP-4.1.0 – „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című konstrukció keretein belül finanszírozott projekt Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásának összege 387,04 millió Ft.