Itt a pécsi közbringa, a “Pécsike”!

Megkezdődött a „PécsiKe” fantázia nevű pécsi e-közbringa hálózat dokkolóinak telepítése Pécsett – jelentette be dr. Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhelyen a Kossut téri dokkolóállomásnál. Az „E-közbringa rendszer kialakítása I. ütem”, TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00001 sz. projekt keretében 70 db PEDELEC típusú elektromos kerékpár érkezett Pécsre, melyek a dokkolók telepítésének befejezésekor, 2019. április 30-án kerülnek kihelyezésre. A kerékpárokat 2019. júniusától lehet majd használatba venni a város 7 helyszínén kialakításra kerülő dokkoló állomásokról.

Pécsett, a domborzati viszonyokat figyelembe véve nem hagyományos biciklikkel, hanem elektromos biciklikkel lesznek feltöltve a PécsiKe elnevezésű e-közbringa rendszer dokkolói, hogy a használók a nagyobb emelkedőkön is könnyedén feljuthassanak. Az dokkolókat a 2007–2013 támogatási periódusban megvalósított „Pécs-Egyetemvárosi kerékpárhálózat” nyomvonalán helyezik majd el. A mintegy 3,2 km hosszú kerékpáros útvonal mentén, a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon építik ki az állomásokat, jelentősen növelve a kerékpáros útvonal kihasználását.

Első ütemben egy alaphálózatot állítanak fel 7 dokkoló állomással, mindegyiknél 10-10 elektromos biciklivel az alábbi helyszíneken:

  • PTE Klinikai Központ – 400 ágyas klinika
  • Barbakán
  • Széchenyi tér
  • Kossuth tér
  • Búza tér
  • 48-as tér
  • Zsolnay-negyed

A bringákat júniustól regisztrációt és azonosítást követően lehet majd használati díj fejében felvenni a dokkolókból és a város bármely gyűjtőállomásán visszaszolgáltatni. A rendszer automatikus működtetésű lesz, nem igényel a helyszíneken személyzetet.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: a több mint 150 millió forintból, teljes egészében fejlesztési forrásból megvalósuló történelmi fejlesztés eszközei érkeztek meg Pécsre, hiszen a közbringákkal olyan lehetőség érkezik a városba, amely hiánypótló és a mai kor elvárásainak megfelel.
Utalt rá: elkötelezett az önkormányzat a kerékpárral közlekedők támogatása mellett, ezért városszerte kerékpárutak kialakítása vagy felújítása, bővítése zajlott az utóbbi időkben – elég itt csak pécsi bölcsészkar és a jogtudományi kar között haladó szakasz kialakítására vagy a Pécs és Orfű közötti új erdei kerékpárútra gondolni, de szerencsére sok pécsi használja a Kertváros és Pellérd között futó bicikliutat is.
Jelenleg Pécs közigazgatási határain belüli kerékpárutak hossza megközelítőleg már 30 km, amelyet legalább harmadával növelünk is a következő években.
Elsősorban az egyetemi karokat kötik össze ily módon, ahogy az történt az egyetemváros-belváros, keleti belváros szakaszon. Másodsorban Pécs nagyobb városrészeit fonják össze egymással és a belvárossal, valamint a rekreációs területekkel.. Utóbbi területen idén indulnak a fejlesztések. – A fentiek mellett célunk, hogy a belvárost, a történelmi városmagot minél inkább tehermentesítsük a benzin/gázolajhajtású gépjárművektől – mondta a pécsi polgármester.