Ötletes ökojelmezek: így lesz környezettudatos a farsang

A farsangi időszak a nyakunkon, és ránk szakad a feladat, hogy szerezzünk jelmezt akár a gyermekünknek, akár magunknak. Ugyanakkor ilyenkor is ügyelhetünk rá, hogy ökolábnyomunk kisebb legyen: egy alkalom kedvéért ne vásároljunk feleslegesen új jelmezt. A kiürült PET palackokból, tejes és üdítős dobozokból vagy épp kartonból készült öltözékek nem csak a kifutón hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, de remek inspirációt nyújthatnak számunkra, például egy újrahasznosított jelmez kitalálásában. Íme, néhány egyszerű, pénztárcakímélő ötlet a Vaterától.

Parádés jelmezek papírból
Készítsük magunk a jelmezt! Az interneten ma már rengeteg sablont találunk, egyszerűbbeket és nehezebbeket is, mindenkinek a kézügyességéhez mérten. Hogy a környezetre figyeljünk, újrahasznosítható anyagokat is használhatunk az alkotásunkhoz. Például kartondobozból és pár színes papírból rengeteg jelmez készíthető. Lehet a gyerek dobókocka, robot, autóversenyző, mosógép vagy akár spongyabob is. Ha kislányunkat szeretnénk meglepni egy igazán csajos jelmezzel, akkor pedig egy kis ruhával, valamint kartonból kivágott és lefestett szárnyakkal csodaszép angyalkát vagy tündért varázsolhatunk belőle. Még ennél is egyszerűbb, ha lurkónk két megfelelő alakra vágott kartonlappal pirítósként toppan be a farsangi buliba. Ez a jelmez felnőtt kivitelben is könnyen megvalósítható, akár csak a popcorn vagy a pizzaszelet.

Palackba zárt inspiráció
Kiürült vizes palackokat is használhatunk, csak le kell festeni és csemeténk hátára kötni. Búvárszemüveggel, fekete testhez simuló harisnyával, pólóval és békalábbal kész is van a búváröltözet. Más ruhákkal kombinálva a palackok máris tűzoltófelszereléssé változnak, míg krepp papír lángcsóvákkal kiegészítve rakétaember szuperhős jelmezzel örvendeztethetjük meg lurkónkat. Türelmesebb anyukák a zöld és kék színű üdítős palackokból halpikkelyeket is kivághatnak, így a kis hableány a tengerek és óceánok élővilágának megóvására is felhívhatja a figyelmet. A jelmez alja lehet egy régi póló vagy csőszoknya, a felső rész pedig fürdőruha, amit akár fel is dobhatunk a nyaraláson gyűjtött kagylókkal.

Pár perces praktikák
Bár lufiból is számtalan ötletes jelmez készülhet, ám jellemzően több egészségre és környezetre káros anyagot tartalmazhat. Ha a gyerkőc mindenáron szőlőfürt, málna vagy áfonya szeretne lenni, akkor szerezzünk be környezetbarát, 100%-ban lebomló változatot. Manapság a főzőműsorok mentén a séfek is nagy népszerűségnek örvendenek, ehhez elég fehér nadrágba és felsőbe bújni, egy kötény és séfsapka az összes kellék. Emellett a konyhából kaphat egy habverőt és egy tálat a kezébe a gyerkőc. Ha kicsit viccesebb vonalban gondolkodunk, akkor öltözhet gyermekünk, vagy akár mi magunk is zsákbamacskának. Ehhez sem kell más, csak egy vászonzsák, fekete felső, egy jó cicaarc festés és két fekete fülecske, amit a már meglévő hajpántra is ragaszthatunk. Ha arcfestés helyett maszkra vagy álarcra szavazunk, újrahasznosított papírból is készíthetjük.

Ha a profi a tuti
Ha szemünk fénye mindenképp kedvenc mesehősét szeretné megvalósítani és nem bízunk a kézügyességünkben, akkor sem kell megvenni az első helyen a műanyag kiegészítőkkel felszerelt drága maskarát. Kölcsönözhetünk, de érdemes szétnézni a Vaterán is, ahol rengeteg használt jelmezt találhatunk, különböző méretben. Így évi egy alkalom miatt nem terheljük fölöslegesen a környezetet, jövőre pedig ugyanott tovább is adhatunk rajta, és a befolyt összegből akár újabbat is vehetünk.