Átadták a 2019-es Jószolgálat-díjakat

Ünnepélyes gálaesten adták át a Jószolgálat-díjakat vasárnap, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Harmadik éve jutalmazzák a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott szakmai díjjal a szociális munkások, szervezetek, valamint önkéntes segítők és civil közösségek kiemelkedő munkáját. A Jószolgálat-díj az élet számos területéről láthatóvá teszi az ország cselekvő segítőit, akik a fogyatékkal élőkért, szenvedélybetegekért vagy abban érintettekért, nevelőszülői családokért, kisebbségekért, idősekért, állami gondozott fiatalokért, gyermekvédelemre vagy épp hajléktalan ellátásra szoruló embertársainkért hivatásszerűen vagy önkéntesen példamutató módon segítenek.

A Jószolgálat-díjak kiosztására február 10-én került sor, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő 75. születési emléknapján, akit egész életében a humánum és a a rászorulókért iránti felelősségvállalás vezetett. A cselekvés díját fia, Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke három éve hívta életre, édesanyja szellemi öröksége előtt tisztelegve. „Máig útmutató és példaértékű számomra az a szeretet és alázat, ahogyan édesanyám minden támogatásra, segítségre szoruló embertársa felé odafordult, ezért is fontos számomra, hogy éppen a születésnapján adhatjuk át ezt a rangos elismerést, láthatóvá téve mindazt a jót, amit ember az emberért nap mint nap megtehet.” – emelte ki az elnök az ünnepélyes gálaest megnyitóján.

Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány képviselője beszédében kiemelte, hogy évről-évre több pályázat érkezik az ország minden pontjáról és a határainkon túlról egyaránt a jelölési időszak során. Idén a 7 nagy magyar segélyszervezeti partnerből álló szakmai zsűri közel 800 jelölésből választhatta ki az életműdíjast, a 3 hivatásszerűen végzett szociális munkást és a 3 hivatásos szervezeti díjazottat, akik átvehették ma a Jószolgálat-díjakat. Az önkéntes kategóriákról januárban ismét a közvélemény dönthetett, a felterjesztett jelöltek közül került kiválasztásra az év önkéntes segítője és civil közössége 3147 szavazat alapján.
Nyáry Krisztián, író, könyvkiadó, irodalomtörténész, a Jószolgálat-díj 2018/19-es évadának nagykövete szerint a hétköznapi hősök, akik idejüket, munkájukat, figyelmüket áldozzák másokért, kiemelt figyelmet érdemelnek a történelem minden időszakában. Balla Eszter, színművésznő, a Jószolgálat-díj másik nagykövete elkötelezett figyelemmel kísérte végig a jelölést, a jelölteket és a díjazottakat, folyamatosan hangsúlyozva ennek a láthatatlan munkának a fontosságát. A teltházas díjátadón a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának zenekarával közös produkciójával járult hozzá a méltó ünnepléséhez.

A díjakat a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója Báró Twickel György és a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át. A Jószolgálat-díj egyedi díjtárgya és okleve mellett pénzjutalomban is részesültek az Alapítvány felajánlásában. Az életműdíjjal 1.000.000 forint, a szervezeti kategóriák díjaival 2.000.000 forint, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként 500.000 forint, az önkéntes közösségi kategóriában 1.000.000 forint anyagi elismerés továbbá a díj médiatámogató partnereinek: Index.hu, Képmás magazin, Családháló.hu köszönhetően egy egész éves média-kampány is jár.

A Jószolgálat-díj átadó ünnepsége önzetlen felajánlásokban bővelkedett. Az önkéntes közösségi díjazott Völgyzugolyház Alapítvány munkatársai az elismeréssel járó pénzjutalomból felajánlást tettek a másik jelölt, az UCCU Alapítvány részére munkájuk és missziójuk elismerése és megsegítése céljából. Az esten elhangzott egy jótékonysági adománygyűjtés is, Butor Józsefné kérésének tolmácsolásában, aki egy darányi szegénysorsú család számára kért segítséget.

A Jószolgálat-díj 2018/2019-es évadának díjazottjai:

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:

Siposné Kohári Szilvia
Mezei Ádám
Tisza Levente

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:

Fészek Gyermekvédő Egyesület
Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona
SZÉRA Szociális és Rehabilitációs Alapítvány 

Életműdíj:

Tuczainé Régvári Marietta 

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:

Elekné Román Katalin

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:

Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért