Hogyan lehetne Pécs Európa Zöld Fővárosa, ahol mindannyiunknak jó élni?

Ezzel a kérdéssel nyitotta meg Kővári János a Városfejlesztési Bizottság alelnöke a 7. alkalommal megrendezésre kerülő Ökováros Hetet az Árkádban, amely ezúttal nem a távoli jövőbe, egy idillbe vezet, hanem sokkal inkább megállít, elgondolkodtat, hogy vajon mi mit gondolunk a városunkról.
Milyen ma és milyennek szeretnénk a jövőben látni?

Minden korosztály kap itt arra lehetőséget, hogy megismerje, szerte a világon és benne itt Pécsett a jelenlegi életvitelünk hová vezet. De nemcsak szembesít a kiállítás, hanem egyúttal be is von abba városfejlesztő folyamatba, ami jelenleg is zajlik, de még mi is hozzátehetünk.
A gyermekbábuk a környezetszennyezés és féktelen erőforráshasználat veszélyeire figyelmeztetnek. A labirintusban mi magunk kereshetjük meg a jó utat, ami kivezet minket ebből a fenntarthatatlan állapotból. A kávézó már arra is lehetőséget ad, hogy elmondhassuk, leírhassuk mi mit tennénk és mit nem a városunkban. Mindeközben a gyermekeink, akik jövőjét tervezzük, felhőtlenül játszhatnak természetes alapanyagú és elgondolkodtató játékokkal. S nem utolsó sorban egy maketten és kiállított tablókon láthatjuk, hogy milyen fejlesztések zajlanak, milyen jövőt szeretnének a város vezetői, mi Pécs víziója.

Jómagam azt szeretném, hogy egy olyan városban élhessünk – mondta Kővári János, az Összefogás Pécsért képviselője a kiállítás megnyitóján –, ahol jó élni, s ahol van jövőnk!
Ezért javasoltuk, hogy a légszennyezés csökkentése és az energiatakarékosság érdekében elektromos buszokat szerezzünk be, építsünk buszsávokat és bicikliutakat, korszerűsítsük az épületeinket és használjunk alternatív energiát.
Piacokat hoztunk létre és épülhet reméljük az új vásárcsarnok is hamarosan, hogy fogyasszunk minél több helyi termékeket, amelyek egészségesebbek és ráadásul itt juttatnak munkához embereket.
Az új épületek mellett jusson hely a zöld területeknek is, ahol sportolhatunk, kikapcsolódhatunk, ezért épül a Tüskésréten és több helyen a városban új park és játszóterek.
Építsünk közösségeket és senkit ne hagyjunk az út szélén. Legyenek erős és sokszínű civil közösségek!
S végül és nem utolsó sorban vigyázzunk a környezetünkre, ne engedjünk se Uránbányát, se más környezetromboló és az egészségünkre káros beruházást megépíteni, mert ez a mi otthonunk, ahol mindenki fontos, itt mindenki otthonra lelhet! Most és a jövőben!

Legyen Pécs 2022-ben Európa Zöld Fővárosa! Erre szeretnénk készülni az idén együtt Önökkel – mondta végül Kővári János, egyúttal meginvitált minden pécsit az Ökováros Hét kiállításra.