Pécsi civil szervezeteket díjaztak

A Pécsi Helyi Akciócsoport (HACS) „Összefogáson alapuló közösségfejlesztés, rendezvények, események szervezése” idén májusban kiírt helyi felhívásának keretében összesen 21 helyi szervezet támogatási kérelmét javasolta támogatásra a pécsi HACS Helyi Bíráló Bizottság.

Összesen több mint 195 millió forint támogatást javasolt a Helyi Bíráló Bizottság a 21 szervezet számára. Aki most nem pályázott, még van ideje. A második szakaszban 55 millió forintos keret áll civil szervezetek, kis- és közepes méretű vállalkozások, intézmények rendelkezésére, e körben 2019. március 1-ig adhatók le a pályázatok.
Őri László alpolgármester, a Pécsi Helyi Akciócsoport elnöke köszöntőjében méltatta a civil szervezetek szerepét, s kitért arra, hogy a város évek óta együttműködik a civil szféra képviselőivel a kultúra, a közművelődés, a nemzeti és a helyi identitás területén, a környezet védelme terén, de a szociális és egészségügyi szférában is számít rájuk a város.
– 2010-ben az EKF-program keretében volt egy 100 milliós pályázat, azóta viszont nem volt ilyen mértékű támogatási lehetőség a civilek számára. Most a pályázati lehetőségnek köszönhetően mintegy negyedmilliárd forint értékű támogatást tudunk biztosítani a szervezeteknek programok és rendezvények szervezésére. Bízom benne, hogy a civil szervezetek a megvalósított programjaikkal tovább erősítik a helyi közösségeket – mondta Őri László.

Haffner Tamás, a Pécsi Helyi Akciócsoport igazgatója hangsúlyozta, idén a helyi közösségfejlesztési stratégia elfogadásában Pécs 250 millió forintos támogatás kapott, ez pedig az országban a legmagasabb támogatási összeg, amit civil, helyi kezdeményezésre lehetett elnyerni.
– Közös célunk az, hogy Pécsett ezen források és más források tekintetében minél több, minél jobb, és a lakosság minél nagyobb részét elérő pályázatok tudjanak megvalósulni, hiszen azért vagyunk itt, azért működik a helyi akciócsoport, hogy Pécs számára minél több értéket teremtsünk – mondta az igazgató.

A díjazott civil szervezetek a következők:

Apolló Kulturális Egyesület
Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület
Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis
Eurodance Táncszínház Egyesület
Fittbike Sportegyesület
Fogd A Kezem Alapítvány
KÉK Egyesület
Kortárs Ellátó Közösségi és Kulturális Egyesület
Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesület
Mosolymanó Egyesület
Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület
Pécs Turizmus Közhasznú Egyesület
Pécsbányai Kulturális Egyesület
Pécsi Életmód Egyesület
Pécsi Férfikar Alapítvány
Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány
TÁMASZ Alapítvány Pécs
TONDÓ Művészeti, Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
Tudatosan a Környezetünkért Egyesület
Velünk Vagytok Egyesület
Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.