Játékokat gyűjt a Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkert december 8-án jótékonysági játékgyűjtést rendez és ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Siptár Dávid, az állatkert ügyvezető igazgatója. Az eseményen jelen volt még dr. Őri László Pécs alpolgármestere, valamint Herbert Gábor a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület elnöke.

Idén újra meghirdeti a Pécsi Állatkert egyedülálló játékgyűjtési akcióját, hisz amíg egyes gyermekeknek természetes, hogy sok-sok meglepetés kerül karácsonykor a fa alá, addig másoknak nem adatik meg ez a szeretetteljes élmény. Az esemény alkalmából – megunt játékért cserébe –, december 8-án 500 forintért látogatható a Zoo.
Az adventi időszakban az ajándékozás is nagyobb szerepet kap a családok életében, ezért fontos gondolni azokra a hátrányos helyzetű pécsiekre, akiknek nem adatik meg az ajándékozás öröme.

Idén másodszor szervezi meg a Plüssmaciért élő macit játékgyűjtést a pécsi önkormányzat, a Pécsi Állatkert és a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete és a Pécsi Állatkert december 8-án. Az esemény keretein belül azok a pécsiek, akik ellátogatnak szombaton az állatkertbe, és valamilyen ajándékot (plüssállatot, mesekönyvet vagy játékot hoznak), 500 forintért válthatnak belépőjegyet a zoo-ba. Ezek az ajándékok a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületéhez kerülnek majd, akik rászoruló nagycsaládokhoz juttatják el a meglepetéseket. A csomagok nélkülöző nagycsaládok karácsonyfája alá kerülnek – így olyan gyerekeknek is boldog, szeretetteljes lehet az ünnep, akiknek ez máskülönben nem adatik meg.

– Tavaly határoztuk el, hogy az állatkerttel közösen adománygyűjtésbe vágunk olyan gyermekekért, akiknél minden bizonnyal nem kerül ajándék a karácsonyfa alá otthon. De a szombati program, a játékgyűjtésen túl, azt is célul tűzi ki, hogy általa a saját gyerekeinket is érzékenyítsük, megmutassuk nekik, milyen az adományozás élménye, az adakozás öröme – így Herbert Gábor, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületének elnöke.

– Kisfiammal tavaly is részt vettünk az akcióban, akkor a kedvenc mackóját ajánlotta fel a nehéz sorsú kisgyermekeknek. Idén is hasonlóan cselekszünk, szombaton mindkét gyermekemmel eljövünk, hogy egy mesekönyvet és egy kisautót ajánlhassunk fel a rászorulóknak – mondta el Őri László, Pécs alpolgármestere.
Őri László kiemelte, hogy tavaly közel száz játék gyűlt össze az akció keretében, melyek a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda nehéz sorsú gyerekeinek arcára csaltak mosolyt karácsony alkalmával. Idén még több ajándékot szeretnének összegyűjteni, ezért az alpolgármester buzdít minden pécsi családot arra, hogy kedvezményes jegyért cserébe látogassanak el szombaton a Pécs Zooba. Az idei évben a keleti városrészben élő, rászoruló gyerekek karácsonyát teszik szebbé, ugyanis a Meszesi Tanoda diákjaihoz jutnak majd el az adományozott játékok.

Siptár Dávid, Pécsi Állatkert igazgatója hozzátette, hogy a májusban útjára indított kampány keretében szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy aki ellátogat az állatkertbe, az egyben az állatkert küldetését; a fajfenntartást és a természetvédelmet is támogatja.
– Úgy érezzük, hogy kötelességünk odaállni olyan programok mellé is, melyek hozzájárulnak nehéz sorsú pécsi és Pécs környéki gyermekek öröméhez. Nagyon örülünk, hogy idén is megszervezhettük közösen a játékgyűjtési akciót – zárja Siptár Dávid.