Pécsi Közösségi Alapítvány: 1,4 millió három helyi projektnek

A 2016-ban létrejött alapítvány, melynek neve leginkább talán a Szomszédünnep kapcsán cseng ismerősen, idén augusztusban írta ki immár második nyilvános pályázatát pécsi kisközösségi szerveződések számára. A „Közösségi Kreativitás Projektek” hívószóra olyan friss szemléletű ötleteket vártak, melyek alulról szerveződő közösségi folyamatokat indítanak el a pályázó tágabb vagy szűkebb lakóközegében, hozzájárulva egy még élhetőbb és szerethetőbb Pécs formálódásához. A felhívásra érkező 17, igen változatos tematikájú pályázat közül a PKA kuratóriuma 3 projektet választott ki, melyek megvalósítását egyenként 4-500 ezer forinttal támogatja.

A nyertes programok közé került a Szociális cirkusz elnevezésű esélyteremtő és szociális készségfejlesztő program, mely a Magyar Zsonglőr Egyesület és pécsi partnere szervezésében hátrányos helyzetű fiatalokat fog megismertetni a zsonglőrködés alapfogásaival, hogy ezen keresztül sikerélményhez, illetve új készségekhez és lehetőségekhez juttassa őket. A People First Egyesület nyertes pályázói arra vállalkoznak, hogy feltérképezik Pécs belvárosának kávézóit-sörözőit akadálymentesség szempontjából, és a kerekesszékes kívánalmaknak eleget tevő helyeket megkülönböztető matricával jelölik meg, illetve feltöltik egy nemzetközi website térképes adatbázisába. Support your local artist! szlogennel valósítja meg programját a Monokrom designüzletet is működtető Ökográf Egyesület: 11 pécsi fiatal művészt szeretnének támogatni a kifejezetten erre a célra tervezendő saját márkás termékek értékesítéséből, illetve a művészek munkáiból rendezett közös aukcióból befolyó összeggel.

A nyertes pályázókkal a napokban köt szerződést az Alapítvány, de ezt követően sem hagyják magukra a projekteket: a PKA egy-egy kurátora folyamatosan figyelemmel fogja kísérni és szakmailag támogatja a három program megvalósulását.

Az alig több mint kétéves Pécsi Közösségi Alapítvány már maga mögött tudhat egy sikeres pályázati ciklust: a 2017-es pályázati projektjük idén júniusban zárult le – ennek keretében nyolc program valósult meg a városban szintén 1 millió forint feletti össztámogatással. A kiosztott támogatás szintén kizárólag pécsiek adományaiból származott. Az Alapítvány a célkitűzéseihez igazítva konkrét tematikai alapokba gyűjti az adományokat, hogy aztán ezekből a forrásokból célzott támogatási programokat indítson pályázati formában.

De ezenfelül is igen aktívan jelen van Pécs életében a PKA: a nevéhez köthető az EKF idején nagy sikert arató Szomszédünnep újjáélesztése, melyet idén júniusban már másodszor szervezett meg nagy sikerrel, szeptemberben pedig útjára indította a Szomszédság Akadémia elnevezésű programsorozatát civil szervezetek tagjai és egyéni érdeklődők számára. A hat alkalomból álló, kölcsönös tudásmegosztáson és tapasztalatcserén alapuló workshop – mely bárki számára nyitott és ingyenes – a közösségi szerveződések sikeres működésének kulcsterületeit járja körül. Az idei évet több adománygyűjtő kampánnyal zárja a Pécsi Közösségi Alapítvány, 2019-re pedig újabb pályázati kiírással és Pécsett mindeddig ismeretlen, izgalmas programokkal készül a PKA, hogy maga is innovatív eszközökkel járuljon hozzá célkitűzéséhez: a helyi adományozói kultúra erősítéséhez és Pécs közösségi életének alakításához.