Nincs más kiút Pécs eladósodásából, mint szembenézni a valóssággal

A tegnapi Közgyűlésen összesen 1,5 milliárd forint közpénzzel kellett a városnak kiegészíteni 5 cég költségvetési támogatását.
A reptéri cég, a buszos cégünk, a Tüke Busz, a sportlétesítményekért felelős PSN Zrt., a helyi médiumokat működtető Pécsi Kommunikációs Kft., valamint az Elszámolóház, a közétkeztetés finanszírozása miatt összesen 1,5 milliárd forint támogatási igénnyel jelentkezett.

Kérdésünkre, hogy megvizsgálta-e a városvezetés ezen igények jogosságát, nem érkezett megnyugtató válasz. Ugyanis nem ismertették, hogy ezen cégek milyen egyéb forrásokkal rendelkeznek, ezekről az önkormányzat miért nem tud, illetve a közétkeztetés mitől kerül 400 millióval többe, mint azt tervezték.

Ugyanezen a Közgyűlésen hozott döntést a városvezetés, hogy elbocsát ötven dolgozót a saját intézményeiből, amin elvileg 150 millió forintot takarít meg. Meglátásunk szerint az nem helyes, hogy a városvezetés csak saját intézményeiben végez megtakarításokat, ráadásul nem lehet tudni hogyan érinti ez majd a közfeladatok ellátását.

Ezzel szemben az öt városi cégnek úgy ad támogatást, hogy nem vizsgálja meg azok gazdálkodását.
Ezért kezdeményeztük ezen cégek helyzetének áttekintését, amit részben elfogadott a többség.
Így talán választ kaphatunk arra, miért folyik ki a pénz mindig ugyanannál az öt cégnél, miért nem láthatja a képviselőtestület ezek bevételeit és kiadásait. Ami pedig a közétkeztetést illeti, meg kell vizsgálni, hogy miért került ennyivel többe a tervezetnél.
Ha nincs tiszta kép, átlátható működés, ésszerű gazdálkodás, akkor megállíthatatlan a város eladósodása.
Nincs más kiút, mint szembenézni a valósággal és rendezni a fennálló problémákat.
Ez minden pécsi érdeke.

Kővári János
ÖPE képviselő
sajtóközlemény