Hivatalosan is megalakult a megyei kerekesszékes kosárlabda csapat

A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség aktív közreműködésével megalakult egy amatőrökből álló kerekesszékes kosárlabda csapat, amely a tegnapi napon a PTE PEAC elnökségének döntése alapján a PTE PEAC Sportegyesület Parasport Szakosztályába PTE PEAC Rolling Basket csapatnéven felvételt nyert.

A kerekesszékes kosárlabda sportág versenyeinek szervezése a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) feladat és hatáskörébe tartozik. Az MKOSZ alapszabálya szerint ezt a feladatát a Fogyatékkal élő kosárlabdázók Bizottságán keresztül koordinálja. A Baranya Megyei Kosárlabda Szövetségben (BMKSZ) az elmúlt évben elhatározták, hogy megszerveznek Pécsett, Baranyában is egy kerekesszékes kosárlabda csapatot, azzal a céllal, hogy megmutassák a helyi sérült embereknek a sportolás szépségét, lehetőségét, egy támogató csapathoz való tartozás érzését, példát a sorstársaknak és az épek társadalmának egyaránt.
Ezen törekvésükkel összhangban 2017. őszén Pécsett megszervezték a Kerekesszékes Magyar Kupa döntőjét (Final Four), majd ezt követően megkezdték a csapat tagjainak toborzását. Idén május óta már heti rendszeresség tartanak edzéseket.

Négy csapat játszotta a bajnokságot
Magyarországon négy csapat játszotta a 2017/2018-as bajnokságot, amit a Soproni Tigrisek csapata nyert meg. A Soproni Tigrisek edzője Magyar András az MKOSZ Fogyatékkal Élő Kosárlabdázók Bizottságának elnöke és a magyar kerekesszékes kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya is egyben.  Nagyon sok segítséget kapott a helyi szövetség tőlük (szakmai és anyagi), nekik is érdekük, hogy minél több csapat részvételével bonyolódjon a magyar bajnokság. Folyamatosan növekszik a csapat létszáma, jelenleg 10-12 játékos van. Szeptembertől a PTE SZESZI tornatermében vannak az edzések heti két alkalommal. Az edző megfelelő végzettséggel rendelkező személy, aki maga is mozgássérült. Két hölgy is a csapat tagja. A szeptemberi soproni edzőtábort követően a csapat két játékosa meghívást kapott a válogatott összetartására is.

Az idei évet a felkészülésé, jövő évben szeretnének elindulni (2019/2020 szezonban) a kerekesszékes magyar bajnokságban. A versenysport és a tömegsport egyaránt fontos. Vannak játékosok, akiknek a válogatottság, a paralimpiai részvétel a célja, míg másoknak a mozgás öröme és a csapathoz való tartozás a fontos. Az „Együtt kerekebb” szlogenjük is céljaikat fejezi ki.