Tudatos vásárlással csökkenthető a hulladéktermelés

– Idén vasárnapra esik a Csomagolásmentes Nap, ami jó alkalmat teremthet arra, hogy legalább egy napig megpróbáljunk a lehető legkevesebb csomagolást használni vásárlás közben. Már is ezzel jelentős mértékben hozzá tudunk járulni a környezetvédelemhez, ugyanis becslések szerint egy átlagos magyar évente közel 100 kilogrammnyi csomagolóanyagot dob ki a szemétbe. „Tudatosabb vásárlástervezéssel sok feleslegesen keletkező hulladék spórolható meg. Bár sokan ezt kis lépésnek gondolják, mégis sokat tehetünk ily módon bolygónk jövőjéért” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

A Csomagolásmentes Nap arra hívja fel a figyelmet, hogy akár már egy nap alatt is változtathatunk a rossz beidegződéseken. Ráadásul a jó ötletekért nem is kell a szomszédba menni, hiszen nagyszüleink már eleve törekedtek a csomagolásmentes vásárlásra. Ezért vittek magukkal a boltba kosarat, vagy vászon táskát és ezért voltak régen olyan termékek a boltokban, melyek visszaválthatók voltak, így a csomagolás nem a hulladéklerakóban végezte.

A kevesebb csomagolásért ma is sokat tehetnek a vásárlók. Bevásárlás előtt érdemes listát írni a beszerezni kívánt élelmiszerekről és akkor már lesz egy elképzelésünk, hogy körülbelül mekkora táskákra lehet szükség. Lehetőleg már otthon készítsük elő a szükséges kosarakat, vászontáskákat, hogy ne kelljen a boltban műanyagszatyrokat vásárolni. „Hazánkban fejenként 80 darab műanyag zacskót használunk el évente. Ezek nagy része egy használat után a hulladéklerakókban végzi, ahol több száz évig tart a lebomlásuk. Éppen ezért üdvözlendő az a lépés, miszerint hazánk 2021-től teljesen betiltaná ezek használatát” – tette hozzá Széll-Szőke Krisztina.

Környezetünk védelme érdekében fontos lenne, hogy drasztikus mértékben csökkentsük a PET-palack szennyezést. Egyes adatok szerint évente több mint 500 milliárd PET-palackot adnak el világszerte. Ennek a mennyiségnek mindössze 7 százaléka kerül újrahasznosításra. A többi az óceánokban, élővizekben és a természetben végzi. Egyetlenegy PET-palack lebomlási ideje 450 év, mely így századokon keresztül szennyezi mikroműanyag részecskékkel a környezetünket. Ezek a részecskék viszont nagyon hamar visszakerülnek a táplálékláncba az édesvízi, a tengeri és a szárazföldi élőlényeken keresztül.

„Évente összesen 2,7 milliárd ásványvizes palackot gyártanak világszerte, melynek csak elenyésző részét hasznosítják újra. A SodaStream vásárlóinak köszönhetően 2009 óta közel 9 milliárd PET-palackkal kevesebb került ki a természetbe” – hangsúlyozta a szakember.

Fotó: rawpixel on Unsplash