Télen-nyáron használható élményfürdő épülhet Pécsen, a városházi összeg kevesebb, mint feléből

A Szövetség Pécsért javaslatára kiszámolták: bruttó 10 milliárd forintból épülhet négyévszakos, élményelemekkel teli, strandolásra is alkalmas aquapark a Tüskésréten.

Dévényi Sándor, országszerte elismert Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építésszel, több hazai élményfürdő tervezőjével tartott sajtótájékoztatót a Szövetség Pécsért alapítója, Kővári János Pécsett. A tájékoztató apropója az volt, hogy elkészült  az a szakértői számítás, ami szerint a Tüskésréten bruttó 10 milliárd forintért négyévszakos, télen-nyáron használható aquapark építhető fel, amennyiben a városvezetés is támogatja a szakértői jelentést.

– Közel fél év erőfeszítései és tárgyalásai előzték meg ezt a mostani, mára elkészült szakértői jelentést, amelyet a városháza belső apparátusa is igazolt. Bízunk benne, hogy a városvezetés támogatja majd a javaslatot és elkezdődhet egy modern, de fenntartható élményfürdő építése Pécsett is, amire komoly igény lenne – mondta Kővári János.

A Szövetség Pécsért alapítója szerint a teljes beruházás, tehát közművesítéssel, valamint különféle élményelemekkel együtt kihozható ebből az összegből, ez pedig a korábbi városházi javaslat kevesebb, mint fele!

– Eredetileg 25 milliárdos aquaparkot jelentett be a városvezetés a szennyvíztelep mellett – emlékeztetett Kővári. – Erről szerencsére úgy néz ki, sikerült őket lebeszélni, hiszen az garantáltan fenntarthatatlan lett volna, újabb milliárdos adósságba verte volna a várost. A mi javaslatunk ezzel szemben a tüskésréti, modern élményfürdő volt, hiszen ezen a területen már most számos élmény van, és könnyen fejleszthető a jövőben is. Ez lehet Pécs Central Parkja, ahol sportolni, szórakozni, kikapcsolódni, családos programokat szervezni és még strandolni is lehet majd a város legnagyobb összefüggő zöldterülete szomszédságában – magyarázta a civil képviselő.

Dévényi Sándor szerint megerősítette, csak fenntartható, a városra méretezett és modern élményfürdőben érdemes gondolni, hiszen csak ez válhat Pécs javára a jövőben, és generálhat komoly forgalmat és hasznot. A mai technológiák mellett igen látványos, szórakoztató, de biztonságos fürdőket lehet építeni, ahol teljes családok, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig jól érezhetik magukat.

Kővári János végül közölte, bízik abban, hogy a szeptember végi Közgyűlés elfogadja és támogatja a javaslatot. Ha így lesz, akkor azonnal tárgyalásokat indítanak a Tüke Busszal és a BIOKOM-mal annak érdekében, hogy legyen idő jól kitalálni és kidolgozni azt a menetrendet, amellyel a pécsiek könnyen és gyorsan elérhetik a Tüskésrétet egész évben.