Újra nyit a Látványmanufaktúra a Zsolnay-negyedben

A Zsolnay Kulturális Negyed népszerű látnivalója elsőként szeptember 15-én, a Zsolnay Negyed Éjszakáján nyitja meg kapuit. Aznap délelőtt 10 órától egészen éjfélig látogatható, ráadásul éjjel izgalmas idegenvezetéseket is tartanak a helyszínen.

A Zsolnay Örökségkezelő NKf. és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a kölcsönös érdekek mentén újratárgyalta a korábbi együttműködését a Látványmanufaktúra üzemeltetéséről. A látogatók érdekeit szem előtt tartva közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy újra megnyitják a népszerű látnivalót, így a turisták és a helyiek bepillantást nyerhetnek a díszkerámia-gyártás mai munkájába.

A látogatók megismerhetik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 150 éves múltra visszatekintő gyártási folyamatát, közismert motívumait, termékeit. Feltárulnak az anyagok és technikák, hiszen a híres eozin termékek előállítása különleges technológiával történik, melynek pontos receptjét a mai napig titokban tartják. Az érdeklődők bepillanthatnak a nyersgyártás, mázolás, égetés hátterébe, s testközelből láthatják, ahogy a gyár festői a szemük előtt varázsolják a gyönyörű motívumokat a mai Zsolnay-termékekre.

– Igyekszünk a látogatók kedvében járni, ezért több új szolgáltatással bővítettük a helyszínt – számolt be Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.
A látogatók immár nemcsak élőben, hanem kivetítőkön is láthatják a porcelánfestők aprólékos munkáját. A háttérinformációk megszerzésében a zsebükben elférő saját idegenvezető, a ZsÖK több helyszínen ingyenesen elérhető VisitorGuide applikációja segít. A kihelyezett QR-kódokat beolvasva rövid, 1-2 perces szöveges- és hanganyagokat kapnak a látogatók.
A Látványmanufaktúrába érvényes belépőjeggyel mostantól az Apostolos terem is megtekinthető. A díszes terem falait terrakotta vas- és mangánoxid festéssel készült apostolok és angyalok díszítik. A „Német szobában” hat nagyobb mezőben láthatók színes csempék az 1900-as évek elejéről.

Látványmanufaktúra

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében újjáépített egykori Zsolnay gyár Pécs új kulturális városrészeként várja a látogatókat. A Zsolnay Negyed az egész család számára kikapcsolódást nyújt, a csecsemőktől egészen a szépkorúakig.