Mecseki ősmaradványokból nyílt kiállítás a Pécsi Állatkertben

Őskori medvekoponyát, mamutbordát és tengeri fosszíliákat is megcsodálhatnak mától az állatkert aulájába látogatók. A Mecsek és a Villányi-hegység hajdanvolt élővilágát bemutató tárlatot különféle foglalkozások segítségével ismerhetik meg a gyerekek.

Siptár Dávid, az állatkert igazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta, példátlan projektről beszélhetünk, és elsősorban a pécsi-baranyai diákság számára. Persze az állatkert aulájában bárki megnézheti a teljesen ingyenes kiállítást, így a vendégeken kívül a betérő turisták, kirándulók is.
Aki pedig végigjárja a kiállított leleteket, egy átfogó képet kaphat a térség őskori leleteiről és élővilágáról.
– Három év alatt több mint tizenkétezer gyermeket fogadnánk, akik különféle foglalkozások keretei között ismerhetnék meg az őskor élővilágát – tette hozzá Siptár Dávid.

Papp Zsuzsanna projektvezető ezt követően ismertette, a kiállítás a jura korszaktól a jégkorszakig páratlan és különös leleteket mutat be a mecseki és a villányi hegységből.
– Látványos darabok a gyapjas mamuttól származó bordák, fogak. De például a barlangi medvének vagy egy hiénának a koponyáját is megcsodálhatjuk és betekintést is nyerhetünk a tengerek élővilágába karbonok és korallmaradványok segítségével. Nagyon komoly leletanyaggal rendelkezik a terület – hangsúlyozta.
Kártyajátékok, foglalkoztató füzetek készülnek a gyerekek számára. Kiscsoportos foglalkozások keretében, a tárgyakat a kezükbe véve sajátíthatják el a tudásanyagot.

A projekt európai uniós támogatással (EFOP-3.3.6.) félmilliárd forintos támogatásból valósul meg.