Kerek Világ Alapítvány: lovas- és kutyás terápiát is használnak

Egy jelenleg is futó pályázat keretében alkalmaz a pécsi Kerek Világ Alapítvány úgynevezett állatasszisztált terápiát. Bár korábban már volt ilyen fejlesztés, sajnos anyagi források hiányában szakadt meg.

Mindkét terápiának nagyon sok pozitív hatása volt látható a gyermekeken – tájékoztatott az alapítvány. A helyi szakemberek szerint ez a technika hozzájárult a gyermekek pszichés, szociális és kognitív fejlődéséhez. Motiváló hatással voltak a gyermekek mindennapjaiban, könnyebben küzdöttek meg a nehézségekkel tudva, hogy találkozhatnak újra az állatokkal. Különös élmény volt sokszor látni a mozgáskorlátozott gyermekek arcán azt az örömöt, mikor ők is „sétálhattak” a ló által, a ló hátán. (Az EFOP-3.1.6-16-2017-00007 pályázatnak köszönhetően ismét részesülhetnek gyermekeink ezekben a terápiákban.)

Már nemcsak ajánlott, de szükséges is a lovas terápia (gyógypedagógiai lovaglás)
A ló és lovaglás hatásainak tudatos, tervszerű, kontrollált felhasználása megelőzés, gyógyítás, fejlesztés, nevelés céljából. Hozzájárul a sérült gyermekek életminőségének javításához.
A terápia segíti a motoros funkciók fejlesztését, a helyes testtartás javítását, az ízületi mobilizációt, az izomtónus normalizálását, a mozgásos önkontroll kialakulását.  A terápia során a ló, mint társ van jelen, ami jelentős pszichés motivációként hat a gyermekekre.

A kutya jelenléte gyógyító, mert közel állnak a gyermeki lélekhez
Annak, hogy a természetet számukra testközelbe hozzuk, egyik legkézenfekvőbb módja a kutyaterápia. Ugyanakkor a kutya jelenlétének gyógyító hatása van, mert a gyermeki lélekhez nagyon közel áll, hiszen hasonló hozzá. Egyszerű, közvetlen, játékos, feltétlenül elfogadó, szerető. A gyermekek legnagyobb része szereti a kutyákat. Egy szelíd, jól nevelt kutya társasága segíti őket a bennük gyakran meglévő (állapotukból eredő) feszültség, szorongás feloldódásában, az önfeledt öröm átélésében. Azokban a gyerekekben, akik félnek a kutyáktól, egy ilyen kiképzett kutya megismerése jelentősen csökkentheti a félelmet.

Fotó: Luzelle Cockburn on Unsplash