Megújult a „Kezedben a biztonságod” mobil alkalmazás

Komoly megújuláson esett át a négy esztendeje működő „Kezedben a biztonságod” okostelefonos alkalmazás, amely a bajba jutott emberek számára lehetővé teszi, hogy gyorsan, egyszerűen és telefonhívás nélkül tudjanak vészjelzést leadni amennyiben például támadás éri őket.

Mindezt Páva Zsolt polgármester jelentette be szerdán sajtótájékoztatón a városházán az alkalmazást fejlesztő NRG Online Média ügyvezetőjével, Rózsavölgyi Péterrel közösen. A polgármester felidézte: a mobilalkalmazás életre hívásakor az volt a cél, hogy egy olyan rendszert hozzanak létre a szakemberek, ami segítséget tud nyújtani olyan utcai támadások, vészhelyzetek esetén, amikor a bajba került személy telefonhívást nem tud vagy nem akar kezdeményezni.

Emlékeztetett rá: a „Kezedben a biztonságod” mobilapplikáció segítségével elég a ki/be kapcsoló gomb többszöri megnyomása, vagy a headset kirántása, és a riasztás elindul. A riasztás megjelenhet a megadott szerettek/barátok/családtagok telefonján és Pécsett használva a rendszer, a Közterület Felügyelet központja is értesül a bajba került pontos és folyamatosan frissített földrajzi pozíciójával együtt.

A Pécs területéről érkező riasztások befutnak a pécsi közterületfelügyelet központjába, ahonnan azonnal megpróblálják felhívni a bajba kerültet. Ha nem sikerül meggyőződni arról, hogy minden rendben van vele, akkor azonnal rendőr indul a helyszínre. – Adott esetben életet is menthet, hiszen a riasztással a bajba jutottnak lehetősége van még a súlyosabb incidens előtt vagy közben riasztani, míg telefonhívást sajnos csak annak megtörténte után tud indítani – mondta Páva Zsolt.
A polgármester hozzátette: mintegy 40 ezer felhasználója van a rendszernek, a fejlesztők pedig részben ezért, részben pedig a folyamatos korszerűsítés miatt döntöttek az alkalmazás frissítésén.

Rózsavölgyi Péter, az NRG ügyvezetője az újdonságok kapcsán kiemelte: amellett, hogy a rendszer már elérhető új verziója egyszerűbb és letisztultabb lett, emellett lehetőséget nyújt bleutooth-on kapcsolódó “külső gombok” használatára is. – A gombok hordhatók többek között zsebben, karon, kulcstartón. Elég egy gombnyomás és a riasztás elindul, így a telefon lehet akár a táska mélyén is – mondta a szakember.
Emellett nagyon fontos újítás a rendszerben, hogy lehetőség van a terrorgyanús események kiszűrésére. Ha sok riasztás indul egymáshoz közel, akkor ott valószínűleg egy komolyabb incidens történik, és ez másfajta beavatkozást igényelhet a rendőrség részéről.
A szakember elmondta: az elmúlt négy évben volt már rá példa, hogy a rendszer segítségével menekültek meg felhasználók egy-egy komolyabb szituációból.
– A Kezedben a biztonságod rendszer országos bevezetése esetén lehetőség lenne a mentők, tűzoltók értesítésére is az alkalmazásból. Az ilyen értesítés tartalmazza a pontos földrajzi helyzetet, így akár percekkel is rövidülhet az az idő, míg a segítség megérkezik a kellő helyre, hiszen a diszpécser már a pontos helyszín tudatában kell, hogy beszéljen a segítségkérővel – tette hozzá Rózsavölgyi.
– Szeretnénk elérni, hogy egyre több városban legyen elérhető a rendszerünk azon lehetősége, hogy a riasztás befusson a helyi rendőrségre, hiszen ez akár életeket menthet. Végcélként pedig azt tűztük ki, hogy országos lefedettsége legyen a Kezedben a biztonságod rendszerének, azaz az ország bármely területéről érkezzen a riasztás, az befuthasson a 112-es központokba – mondta el zárásként az ügyvezető.