Hungarikonok – Vasarely papírvirágai a Pécsi Galériában

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával kortárs képzőművészek készítettek festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára. A munkákat már láthatta a közönség Szentendrén és Budapesten, július 20-án 17 órakor pedig a Pécsi Galériában nyílik kiállítás az alkotásokból.

A Hungarikon gyűjteményt Kárpáti Tamás újságíró, műgyűjtő találta ki és hozta létre az utóbbi évtized során, és ma már több mint 150 darabot számlál. Az ötlet az, hogy jeles személyiségtől – Bartók Bélától Örkény Istvánig, Rubik Ernőtől Albert Flóriánig – származó tárgyakat (sétabot, zsebóra, ecset, futballcsuka, szemüveg, kalap) kortárs magyar művészek egy-egy műalkotásba foglalják bele, az eredeti tulajdonos szellemisége és saját művészi megközelítésük elegyítésével. Az egyre bővülő Hungarikonok gyűjteményt már kiállították Bécsben, Londonban, Milánóban és idehaza is több helyszínen.
Ahogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egykori elnöke, Bendzsel Miklós megfogalmazta: „Az ezredforduló óta új magyar alkalmazott művészeti műfaj honosodott meg az hommage-alkotások világában. Kárpáti Tamás leleménye és műpártoló eltökéltsége túlnyomórészt magyar hírességek személyes tárgyaival, sokszor működésük emblematikus eszközeivel olyan motivált ipar- vagy képzőművészek képzeletét szikráztatja össze, akik aztán a birtokolt relikviákat egyedi műalkotásukba foglalva új dimenziót kínálnak a kíváncsi és tisztelgő főhajtás számára.” A gyűjtemény egyre növekvő értékét jelzi, hogy immár Fair Play- és MagyarBrands-díjas, valamint az idén felterjesztették Prima Primissima díjra is.

2018-ban a gyűjtemény egy külön kollekcióval bővült, méghozzá a Vasarely virágaival.
A Pécsett 1906-ban, Vásárhelyi Győzőként született Victor Vasarely nagy hatással volt a 20. századi képzőművészetre, a vizuális kultúrára, sőt még a divatra is. Ma is számos követője, tisztelője van a művészek között, így nem csoda, hogy a kortárs magyar festő- és szobrászművészek örömmel készítették el saját Vasarely Hungarikonjukat.
Kárpáti Tamás így beszélt a tárlat anyagának megszületéséről: – Kalandos úton kerültek hozzám már a papírkivágások is. Méhes Károly író barátom kereste meg Pierre Vasarelyt, a művész unokáját, a Vasarely Alapítvány elnökét, hogy adományozzon valamit a gyűjtemény számára. Ám Pierre nem egyetlen darab Vasarely-relikviát adott át neki, hanem egy borítékra valót azokból a papírkivágásokból, amikből Victor Vasarely a híres montázsait tervezte-ragasztotta.
Kárpáti ennek fényében arra a felismerésre jutott, hogy a sok, geometriai formát mintázó lapocskát nem egy művésznek adja oda, hanem mindazok számára juttat belőlük, akikről feltételezi, hogy tiszteletik Vasarely munkásságát, és szívesen részt vesznek egy efféle művészi játékban.
Kárpáti Tamás megkeresése nyomán a Vasarely Hungarikonokat létrehozó művészek között ott találjuk Konok Tamást, Fehér Lászlót, Orosz Istvánt, Ördög Noméit, ef Zámbó Istvánt, valamint „pécsi színekben” Pinczehelyi Sándort és Ernszt Andrást. Összesen több mint két tucat Vasarely Hungarikon készült, amelyekből a tavaszi szentendrei, majd budapesti bemutatót követően 2018. július 20-án, 17 órakor a Pécsi Galériában nyílik kiállítás.
A pécsi tárlat kiegészül még a Magyar múzsák és a Rocklegendák hungarikonjaival is. Ez előbbi Tóth György fotóművész aktsorozata jeles művésznőinkről, az utóbbi a magyar rocktörténet olyan legendái előtt tiszteleg, mint Somló Tamás, Presser Gábor, Demjén Ferenc vagy Deák Bill Gyula, de itt lesz Cseh Tamás (működőképes) Mambó-magnója is, Balás Eszter alkotásába foglalva.
Megtekinthető augusztus 19-ig.

Hungarikonok – Vasarely papírvirágai, Magyar Múzsák, Rocklegendák

Pécs a kultúra városa, ahol a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programot követően is számtalan rendezvény várja az érdeklődőket: Pécs új kulturális városrészében, a Zsolnay Negyedben, az Európa egyik legszebb és legjobb akusztikájú hangversenytermével rendelkező Kodály Központban, a 4. századi ókeresztény síremlékeket őrző világörökségi helyszíneken, valamint a Művészek és Irodalom Házában.